Άποψη - Γνώμη

Published on June 17th, 2018 | by fileto

0

Πάντα μας θεωρούσαν …απολίτιστους!

Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2017, αλιεύω την είδηση: «Θύελλα διαμαρτυριών στην πΓΔΜ και αντιδράσεις διεθνώς προκαλεί η άρνηση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα SDSM, του Ζόραν Ζάεβ, αν και έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Βουλή από κοινού με τα αλβανικά κόμματα.

Στα Σκόπια έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης η ύπατος Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φραντσέσκα Μογκερίνι, συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εξέφρασε ανησυχίες ενώ με δηλώσεις τους παρενέβησαν τόσο το ΥΠΕΞ της Ρωσίας όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης υπήρξε η χθεσινή απόφαση του προέδρου να μην δώσει την διερευνητική εντολή στον Ζόραν Ζάεβ, με το αιτιολογικό ότι η πλατφόρμα συνεργασίας του με τα αλβανικά κόμματα αποφασίστηκε εκτός χώρας και εφ’ όσον υλοποιηθεί απειλεί να υπονομεύσει το Σύνταγμα και να υποσκάψει το ενιαίο του χαρακτήρα του κράτους.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζάεβ έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, καλώντας σε επαγρύπνηση τους οπαδούς του κόμματός του, ενώ τους συνέστησε, ταυτόχρονα, να επιδείξουν ψυχραιμία.

Απεναντίας, το κόμμα του VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού, επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής καντονοποίησης και στο τέλος διαμελισμού του κράτους.

Με σφοδρότητα επιτέθηκαν στον πρόεδρο Ιβάνοφ και τα τρία αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, που είχαν συνυπογράψει την πλατφόρμα με τα κοινά αιτήματα που θα διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνους δρόμους.

Καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ έστρεψε εμμέσως τα βέλη του προς τα Τίρανα και την Πρίστινα, όπου συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τα τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων η πλατφόρμα, παρέμβαση έκαναν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Ο αλβανός πρωθυπουργός, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διεμήνυσε στον πρόεδρο της πΓΔΜ: «Κύριε Ιβάνοφ, η αλβανική γλώσσα δεν είναι εχθρός σας. Αυτή είναι η γλώσσα ενός λαού που συνιστά συστατικό στοιχείο της κρατικής υπόστασης των Σκοπίων. Δίχως Αλβανούς, δεν υπάρχουν Σκόπια.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Χασίμ Θάτσι στην Πρίστινα.

Απαντώντας στον Έντι Ράμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πΓΔΜ Εμίλ Ντιμίτριεφ τον κατηγόρησε για “συνεχείς παρεμβάσεις” στα εσωτερικά της χώρας του, τις οποίες χαρακτήρισε “επιζήμιες για τις σχέσεις καλής γειτονίας”.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα MKD, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ωμή εξωτερική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Jess Baily, έκανε σήμερα έκκληση προς τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να ανακαλέσει την χθεσινή απόφασή του και να δώσει στον Ζόραν Ζαεφ την διερευνητική εντολή» Κλείνει η είδηση.

Πέρασε ένας χρόνος και κάτι μήνες και την Κυριακή είχαμε την προσυμφωνία την οποία είχαν ήδη συμφωνήσει Τσίπρας και Ζάεφ μια και ο τελευταίος είχε εξασφαλίσει την πρωθυπουργία της χώρας των Σκοπίων.

Ο οδικός χάρτης είχε ανοίξει προ πολλού και όλοι περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα μια και ήξεραν ότι ο Αλέξης «όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει»!

Ένα μήνα πριν και όλα έδειχναν ότι είμαστε μπροστά στο απεχθές!

Τετάρτη, (19:30-22:30) θα λάβει μέρος το δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στο οποίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το οποίο παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Νωρίτερα (17:00-18:30), ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις προσδοκίες που έχει από τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, το πρωί της Πέμπτης. «Πολύ μεγάλες», απάντησε χαμογελώντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από την πλευρά του ο Ζάεφ, στο ίδιο ερώτημα, ευχήθηκε η αυριανή να είναι μια πετυχημένη συνάντηση. Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δήλωσε ότι είναι «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Τα βήματα ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, είχαν ξεκαθαρίσει από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές χώρες της, «που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίζει «πάντοτε» εποικοδομητικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, και θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για την επιστροφή της Ελλάδας στην περιοχή, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ήταν απούσα κυρίως λόγω της εμπλοκής με την ονομασία των Σκοπίων.

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο όταν τελικά τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και άλλοι μεγαλύτεροι δήθεν σύμμαχοί μας, μας θεωρούσαν εμάς τους Βαλκάνιους απολίτιστους και …σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης!

Από τα χρόνια του Μέτερνιχ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑