Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 18th, 2018 | by fileto

0

Επλήγησαν 2.000 στρέμματα αμπέλια και βρώσιμες ελιές!

Για μια ακόμη χρονιά το χαλάζι έπληξε την περιοχή του πρώην Δήμου Ορφανού και συγκεκριμένα την περιοχή της Κάρυανης το Σαββατοκύριακο (16-17 Ιουνίου 2018), που μας πέρασε.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος τόνισε ότι η χαλαζόπτωση, ήταν αποτέλεσμα της παρατεταμένης αστάθειας που επικρατεί τελευταία στην ατμόσφαιρα, και είχε ως συνέπεια, να προκληθούν ζημιές σε περισσότερα από δύο χιλιάδες στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών και ελαιόδεντρων βρώσιμης ελιάς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έγινε.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην περιοχή του Παγαίου, κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να εκτιμήσουν την έκταση και το μέγεθος της ζημιάς στις προαναφερθείσες καλλιέργειες.

Τα κλιμάκια θα βρίσκονται εκεί μέχρι να ολοκληρώσουν την εργασία τους και τις καταγραφές τους, ενώ στις επόμενες ημέρες θα γίνει για το θέμα σύσκεψη, στο γραφείο της αντιπεριφέρειας, και αυτό γιατί περιμένουν να δουν τελικά και μετά την πάροδο ορισμένων ημερών ποια θα είναι η πραγματική έκταση της ζημιάς, λόγω των καλλιεργειών που επλήγησαν.

 

Καθυστέρηση της κυβέρνησης για την δακοκτονία στη Θάσο

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άργησε να στείλει τα χρήματα και να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να προετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας και να καλύψουν τις δράσεις της δακοκτονίας στο νησί της Θάσου.

Ο κ. Μαρκόπουλος έχοντας δίπλα του τον κ. Καστανά, ανέφερε ότι δυστυχώς οι υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν με τα συνεργεία των δακοκτόνων εγκαίρως τον πρώτο ψεκασμό για την καταπολέμηση του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες της Θάσου.

Ο λόγος είναι, ότι η διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι, αν και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει στο ταμείο και τον ανάλογο κωδικό 78.000 ευρώ, αλλά δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αν δεν έρθουν οι αντίστοιχοι πόροι και δεν συμπηρωθεί το ποσό μέχρι ολοκλήρωσης του όλου έργου της Δακοκτονίας.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι θα ζητήσουν από τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς του νησιού να συνεισφέρουν ώστε να καλύψουν τις δαπάνες της δακοκτονίας μήπως και προλάβουμε να ψεκάσουμε το έντομο!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑