Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 1st, 2018 | by fileto

0

Και ο Στρατός στην μάχη για να στραγγίσουν τα νερά…

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζει ο δήμος Νέστου και συγκεκριμένα το Χρυσοχώρι και η Νέα Καρυά.

Το Δ’ Σώμα Στρατού έστειλε μηχανήματα και προσωπικό στην προσπάθεια που γίνεται να αντληθούν ύδατα από ισόγεια, υπόγεια και τους δρόμους των χωριών.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 170 κλήσεις καθώς και για παροχές βοήθειας.

Επιτόπου επιχείρησαν 27 οχήματα με 63 πυροσβέστες, μία λέμβος κι ένα ερπυστριοφόρο όχημα από την 4η Ε.Μ.Α.Κ.

Οικισμούς και επιχειρήσεις στην πεδιάδα Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου που πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, κατάθεσε αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τους κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές, είτε σε οικιακό εξοπλισμό, είτε σε επιχειρηματικό εξοπλισμό, να ενημερώσουν τηλεφωνικά ή να προσέλθουν στα γραφεία του δημοτικού καταστήματος κατά τις εργάσιμες ώρες και μέρες, για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών εξοπλισμού.

Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο της Πυροσβεστικής περί βεβαίωσης του συμβάντος.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης, στο ύψος των εγκαταστάσεων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, έξω από την Τοπική Κοινότητα Χαλικερού, όπου λόγω της μεγάλη ποσότητας υδάτων και φερτών υλικών που κατέβηκαν από το βουνό αποκλείστηκε ένα μέρος του οδοστρώματος.

Στο νησί της Θάσου, προβλήματα παρουσιάστηκε στην Σκάλα Πρίνου, όπου πλημμύρισαν πολλά ισόγεια σπιτιών κι ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κλειστός παρέμεινε για πολλές ώρεςο επαρχιακός δρόμος που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Μαριών και Λιμεναρίων καθώς η βροχή έχει κατεβάσει μεγάλες ποσότητες χώματος και φερτών υλικών.

 

Μεγάλη η ένταση της βροχής, λίγες οι υποδομές

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η ένταση των  βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή έχει περιοδικότητα δεκαετιών. Η μεγάλη ποσότητα του νερού της βροχής είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ρεμάτων, των καναλιών ύδρευσης και των λιμνών της περιοχής, που με τη σειρά της οδήγησε σε υπερχείλιση του υδροφόρου ορίζοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πεδινό χαρακτήρα και το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες.

Με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ζήτησε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οικισμών στις δημοτικές ενότητες Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου και της δημοτικής ενότητας Ορφανού του Δήμου Παγγαίου προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους και συντηρήσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑