Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 4th, 2018 | by fileto

0

Άσε τα Μπαχ και τα ξεΜπαχ!

Όσοι/ες παρευρέθηκαν στη χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2018, έγιναν μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου και ανησυχητικού περιστατικού.

Ενώ στη σκηνή βρισκόταν η Φιλαρμονική των Κρηνίδων, στο κενό ανάμεσα στα κομμάτια, μία γυναίκα κοντά στα 70 πλησίασε τον μαέστρο και τον ρώτησε, σε έντονο ύφος, γιατί παίζει Γερμανούς συνθέτες (είχε μόλις παίξει ένα κομμάτι από Μπαχ) και όχι κάποιον Έλληνα.

Η κυρία δεν έμεινε εκεί. Έφτυσε τον μαέστρο και αποχώρησε από το θέατρο δεχόμενη τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων θεατών. Το γεγονός έγινε αντιληπτό από τους θεατές των πρώτων σειρών.

Τόσο ο μαέστρος, όσο και η συντονίστρια της εκδήλωσης, σημείωσαν ότι η μουσική είναι παγκόσμια και δεν ανήκει σε κανένα λαό. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε κανονικά.

Λίγο αργότερα, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα περιστατικό εθνικιστικής έξαρσης όταν ένας θεατής, διαμαρτυρήθηκε για την αναφορά της παρουσιάστριας στην τοποθεσία των Κρηνίδων, Πλατανολεύκες, με το τούρκικο της όνομα, δηλαδή Καβάκια.

Ο κύριος δεν έμεινε εκεί. Σε έντονο ύφος έκανε αναφορά στο νέο Μακεδονικό Κόμμα εισπράττοντας τελικά την δυσαρέσκιά αρκετών εκ των υπόλοιπων θεατών που ήταν δίπλα του.

Τα δύο αυτά περιστατικά δεν στάθηκαν ικανά να στιγματίσουν την υπέροχη εκδήλωση. Πρόσθεσαν όμως προβληματισμούς στους δημοκράτες πολίτες που βλέπουν την εθνικιστική υστερία να εισβάλλει, έστω και αδρά, στον «ιερό» χώρο του πολιτισμού και δη του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Όπως αναφέρει η Τοπική ιστοσελίδα των Κρηνίδων Πρωτοβουλία Πολιτών για το επεισόδιο: “Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων κατά τη διάρκεια το  φεστιβάλ χορωδιών. Το φεστιβάλ παραδοσιακά ανοίγει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Κρηνίδων.

Κάπου στη μέση του προγράμματος και ενώ μόλις είχε εκτέλεσει η Φιλαρμονικη Ορχήστρα ένα κομμάτι του Μπάχ, μία ηλικιωμένη γυναίκα εισέβαλε στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου και απευθυνόμενη στον Μαέστρο της Φιλαρμονικής, Τάσος Σαββίδη, του είπε πως το Θέατρο το έκτισε ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος, και είναι ντροπή που έχει επιλέξει Ισπανούς και Γερμανούς συνθέτες. Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα έπρεπε, συνέχισε η ηλικιωμένη γυναίκα, να ακουστεί το « Μακεδονία ξακουστή».

Αφού τελείωσε το λογίρδιό της τη γυναίκα, έφτυσε τον Μαέστρο, το οποίο αποκάλεσε « Σκοπιανό». Οι διοργανωτές του φεστιβάλ απομάκρυναν ( με ήρεμο τρόπο ) την ηλικιωμένη γυναίκα, περίπου 70 ετών, από τον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου εν μέσω αποδοκιμασιών των θεατών οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την ενέργεια αυτή της γηραιάς κυρίας.

Ο Μαέτρος Τάσος Σαββίδης, μετά το τέλος του επεισοδίου, απευθυνόμενος στους θεατές είπε πως η μουσική δεν χωρίζει λαούς, αλλά ενώνει πολιτισμούς. Τόνισε επίσης πως: « σήμερα, από εδώ τους Φιλίππους, θα κάνουμε Μακεδονία όλον το κόσμο. Διότι αυτό κάνει η τέχνη, ενώνει»!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑