Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 7th, 2018 | by fileto

0

Σύσκεψη στην Κομοτηνή για τις σφαγές του Κουρμπάν μπαιράμ!

Η θρησκευτική σφαγή ζώων που θα γίνει και φέτος από τους μουσουλμάνους της Θράκης στη διάρκεια της γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με μουσουλμάνους δημάρχους και αυτοδιοικητικούς. Το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι στο νομό Ροδόπης και ευρύτερα στη Θράκη τελούν υπό την απειλή προστίμων για ζώα που σφάζονται για τις ανάγκες της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ (Θυσία των ζώων), προκάλεσε την εν λόγω σύσκεψη.

Όπως είναι γνωστό και ανέδειξε ο «Χ» με προγενέστερο δημοσίευμά του, τα προηγούμενα χρόνια παρέχονταν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διευκολύνσεις διαγραφής των ζώων που σφάζονταν με τον τρόπο αυτό. Όμως αυτό έπαψε να συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα πολλοί μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να απειλούνται με βαριά πρόστιμα στο πλαίσιο της πρακτικής ενός θρησκευτικού εθίμου.

Κάθε χρόνο κατά την θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ στους τρεις νομούς της Θράκης, (Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης) σφάζεται, στις πλείονες των περιπτώσεων εκτός σφαγείων, ένας μεγάλος αριθμός ζώων σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος τον επόμενο μήνα και προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις αυτοδιοικητικοί της μειονότητας ζήτησαν τη βοήθεια του περιφερειάρχη. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η εκτελεστική γραμματέας Ζωή Κοσμίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ, ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζή και οι δήμαρχοι Αρριανών Αχμέτ Ριντβάν, Ιάσμου Καδή Ισμέτ και Μύκης Τζεμήλ Καπζά.

Η πρόταση της Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ για τη θρησκευτική σφαγή ζώων έχει ήδη κατατεθεί δημόσια και μέσω του «Χ». Τη θρησκευτική σφαγή των ζώων σε στεγασμένα σφαγεία, σε «κινητά» σφαγεία ή σε εγκεκριμένους χώρους που θα υποδειχθούν από μουσουλμάνους πολίτες, βλέπει τη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ροδόπη και ευρύτερα στη Θράκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ζητώντας απαντήσεις για το αν σκέφτεται το υπουργείο να διευκολύνει τους πιστούς μουσουλμάνους, οι οποίοι προέβησαν το προηγούμενο έτος σε θρησκευτικές σφαγές στους τρεις νομούς της Θράκης, παρέχοντάς τους την δυνατότητα διαγραφής των ζώων τους, όπως παγίως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Φυσικά τίθεται το ερώτημα πως σκοπεύει το υπουργείο να χειριστεί στο εξής την πραγματοποίηση θρησκευτικών σφαγών κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Θράκη, με τρόπο νομότυπο, αποτελεσματικό, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και θρησκευτικά συμβατό με τα ήθη και τα έθιμα των μουσουλμάνων πολιτών, χωρίς το κόστος της σφαγής να είναι ταυτόχρονα απαγορευτικό για την τέλεση του εθίμου τους.

ΠΗΓΗ: Δήμητρα Συμεωνίδου – Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑