Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 11th, 2018 | by fileto

0

Σμήνη κουνουπιών παρά τους ψεκασμούς!

Πολλές διαμαρτυρίες για μαζικές κουνουπο-επιθέσεις, από Ξάνθη και Ροδόπη, αλλά σιγή ασυρμάτου από την περιοχή του Νέστου, σχετικά με το αποτέλεσμα που έφεραν οι πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τους ψεκασμούς που γίνονται αυτό το διάστημα κατά των κουνουπιών.

Μόλις μερικές μέρες πριν στις 3 Ιουλίου 2018, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανέφερε: «Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εντατικοποιήσει τις εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών τόσο από εδάφους όσο και από αέρος και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Σκοπός της εντατικοποίησης είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η προσωρινή αύξηση του αριθμού των κουνουπιών που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, ως συνέπεια της υγρασίας στις πλημμυρισμένες περιοχές και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας παραμένουν στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία».

Τα κουνούπια όμως αυξάνονται και πληθύνονται με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου με επιστολές τους  και παρεμβάσεις τους στην Περιφέρεια να ζητήσουν εδώ και τώρα ψεκασμούς.

Σε απάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης μιλώντας στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ προσπάθησε να βρει άλλοθι στην φοβερές κουνοπο-επιδρομές, στις… βροχοπτώσεις!

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Μαχητής Ξάνθης: «Ποια είναι η αλήθεια; Οι αεροψεκασμοί (κυρίως αυτοί…), δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα φέτος, αφού ποτέ ίσως στην ιστορία της Ξάνθης το κουνούπι στις παραλίες μας και γενικά σε όλο το Νομό, δεν ήταν τόσο πολύ και έντονο, όσο εδώ και μια βδομάδα περίπου.

Μιλώντας μάλιστα χθες από την παραλία των Αβδήρων στην εφημερίδα μας ο Θόδωρος (Ταβέρνας Κιβωτός), μας είπε ότι «η κατάσταση είναι απελπιστική, κινδυνεύουμε να καταστραφούμε, το κουνούπι είναι τόσο πολύ που κανείς δεν μπορεί να καθίσει έξω…».

 

Ίδια η εικόνα και στη Ροδόπη

Όπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης της Κομοτηνής και συγκεκριμένα ο Χρόνος, «σε συνέχεια των έντονων βροχοπτώσεων που σημειωθήκαν διάσπαρτα και σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς και των άστατων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ζήτησε να εκτελεστούν, αμέσως μόλις το επιτρέψουν (ομαλοποιηθούν) οι κλιματολογικές συνθήκες που διασφαλίζουν αποτελεσματικές και ασφαλείς πτήσεις, αεροψεκασμοί σε όλο το εύρος στην Π.Ε Ροδόπης ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του κουνουπιού έγκαιρα.

Με βάση και τις πρόσφατες δειγματοληψίες τα μετεωρολογικά φαινόμενα (επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις) αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συντονιστών των Π.Ε, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Περιφέρεια μας, καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Χώρα , εγκρίθηκε η διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες εκτάσεις στάσιμου νερού κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση».

 

Ο Νέστος μάλλον είναι …καθαρός!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ διαμαρτύρονται στον γειτονικό δήμο του Νέστου μια και τους χωρίζει ένα ποτάμι, από τον Δήμο Τοπείρου δηλαδή για τα κουνούπια που «τους τρώνε» στην κυριολεξία, σιγήν ιχθύος έχουμε από την διοίκηση Τσομπανόπουλου.

Φαίνεται ότι ο Νέστος αποτελεί φίλτρο και δεν επιτρέπει στα κουνούπια του Τοπείρου να μετακινούνται δυτικά σε Κεραμωτή και Αγάισμα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑