Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 21st, 2018 | by fileto

0

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ ζητούν πίσω τα …κομμένα!

Δεν πάμε μακριά μια και αναδρομικά ζητούν πίσω τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν τα μνημόνια, οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Κομοτηνής.

Έχοντας ως δεδομένο δύο αποφάσεις Αρείου Πάγου (που αφορούν τη ΔΕΥΑ Λέσβου) οι οποίες αναφέρουν ότι οι περικοπές δεν ήταν νόμιμες γιατί η ΔΕΥΑ, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν έπρεπε να υπαχθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά κι έχοντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στα χέρια τους Πρωτόδικη απόφαση από το Πρωτοδικείο Κομοτηνής (αλλά όχι σε δεύτερο βαθμό ακόμη) που τους δικαιώνει, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιουλίου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πιο συγκεκριμένα, παρόντος του δικηγόρου τους, αποφάσισαν να καταθέσουν απόγραφο (κάτι που μπορούσαν να κάνουν εδώ και 14 μήνες βάσει Πρωτόδικης απόφασης), το οποίο θα τους δώσει την ευκαιρία να κατασχέσουν χρήματα τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ. Την ίδια ώρα όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ζήτησε αναστολή, έως ότου τουλάχιστον υπάρξει απόφαση από το Εφετείο Θράκης. Πρόκειται για μία υπόθεση με διεκδικούμενα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην οποία ενδέχεται σήμερα να υπάρξουν νέες εξελίξεις.

Ο δικηγόρος των εργαζομένων, καλεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να βρει συμβιβαστική λύση έστω και την τελευταία στιγμή ενώ από την πλευρά της διοίκησης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, υπερτονίζει ότι στόχος είναι η χρηστή οικονομική διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Δεν κρύβει πως “οι δικοί μας εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τις μισθολογικές μειώσεις που είχαν τα έτη 2010, 2011, 2012”, αλλά υπογραμμίζει – ώστε να καταστεί σαφές – και το εξής: “Αυτές οι μισθολογικές μειώσεις δεν είναι κάτι που επέβαλε η διοίκηση, ήταν κάτι που επιβλήθηκε από τους νόμους του μνημονίου.

Ενώ υπήρχαν έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών και εγκύκλιοι που διαβεβαίωναν ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ υπάγονται σε αυτούς τους νόμους και, άρα, ήταν υποχρεωμένοι οι ίδιοι οι υπάλληλοι που εκδίδουν τις μισθολογικές καταστάσεις, να κάνουν τις περικοπές, τις οποίες ενέκρινε και η επίτροπος, ήρθε το Πρωτόδικο δικαστήριο και είπε ότι κακώς υπάχθηκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ σε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση. Άρα δεν έπρεπε να υποστούν τις μειώσεις”.

Διευκρινίζει επίσης ο πρόεδρος πως “η επιχείρηση ακολουθεί το νόμο. Σαν διοίκηση δεν θα δίναμε ποτέ εντολή για ξεχωριστές μισθολογικές καταστάσεις. Όπως έπρεπε να πληρώνονταν βάσει νόμου, τόσο πληρώνονταν. Δεν έβγαζε τη μισθολογία η διοίκηση”.

Ο πρόεδρος τονίζει πως, όταν βγει η απόφαση του Εφετείου Θράκης, περί τον Οκτώβριο, αν αυτή είναι υπέρ των εργαζομένων, η επιχείρηση θα πράξει τα δέοντα.

Με άλλα λόγια θα πληρώσει και ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για διεκδικήσεις ανάλογες από εργαζόμενους σε άλλες ΔΕΥΑ της χώρας.

πηγή: ΧΡΟΝΟΣ Κομοτηνής


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑