Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 24th, 2018 | by fileto

0

Η Δαδιά έπεσε θύμα ξηράς καταιγίδας!

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη  άλλη μια πυρκαγιά η οποία όμως οφείλεται σε ξηρή καταιγίδα.

Εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα τη; Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης στο δήμο Σουφλίου, στο νομό Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό στη διάρκεια ξηρής καταιγίδας (πρόκειται για πτώση κεραυνών χωρίς στάλα βροχής)

Στο σημείο επιχειρούν 16 οχήματα με 50 πυροσβέστες, απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Έχει ζητηθεί και η συνδρομή της περιφερειακής ενότητας Έβρου, με μηχανήματα προωθητές γαιών και μπουλντόζες, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η φωτιά μαίνεται σε δυσπρόσιτο σημείο.

Επιπλέον, το  πυροσβεστικό ελικόπτερο της περιοχής με βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από νωρίς το πρωί είχε ζητηθεί να μεταβεί  στην Αττική για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα και έτσι δεν υπήρξε ελικόπτερο να ρίξει άμεσα νερό. Βέβαια με τη δύση του ηλίου θα σταματούσε να ρίχνει νερό, αλλά στις 1-2 ώρες που θα είχε στη διάθεσή του, κάτι θα μπορούσε να είχε κάνει.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΞΗΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Οι ξηρές καταιγίδες είναι σπάνια φαινομενα, που όμως μπορει να προκαλέσουν πυρκαγιές -από ξηρή καταιγίδα είχε καεί η Θάσος το 2016.

Πρόκειται για καταιγίδα, χωρίς βροχή, αλλά με πολλούς κεραυνούς

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50% σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος

«Ορφανοί» κεραυνοί μπορούν να εκδηλωθούν και υπό άλλες συνθήκες.

Πρόκειται για τους λεγόμενους κεραυνούς θετικής πολικότητας, που είναι και οι ισχυρότεροι.  Δυστυχώς αυτοί οι κεραυνοί μπορεί να  συνοδεύονται από πολύ ασθενείς βροχές, που δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση φωτιάς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑