Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 29th, 2018 | by fileto

0

Η Δήμαρχος διάλεξε ήδη τη «στρούγκα»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας, καλεί σε συσπείρωση όλων των δυνάμεων κατά του αγωγού ΤΑΡ

 

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση (Ποτόλιας, Βελισάρης) αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ και καλεί σε σταθερή αντίθεση στην όδευση μέσα από τα Τενάγη.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν τα εξλης: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα ΤΑΠ, από τότε που ο κ. Σταθάκης εξαπέλυσε τον ωμό εκβιασμό της Κυβέρνησης, τις συλλήψεις, την αστυνομοκρατία και μέχρι και τη χθεσινή σύσκεψη με τα στελέχη του ΤΑΠ, το τοπίο ξεκαθαρίζει, θα πέσουν οι μάσκες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.

Στη πρόσφατη σύσκεψη με τα στελέχη του ΤΑΠ, ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέσαμε στη συζήτηση τους σχεδιασμούς που έχουν σχέση με την απελευθέρωση της Ενέργειας, τους αγωγούς μεταφοράς της, όπως ο ΤΑΠ. Καλέσαμε και καλούμε  τους αγρότες και γενικότερα τους εργαζόμενους της περιοχής να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το ποιος ωφελείται και ποιος όχι  από αυτή την πολιτική και πρακτική των κυβερνήσεων και των μεγαλοεταιριών της Ενέργειας.

Οι σχεδιασμοί που κάνουν αστικές κυβερνήσεις, ιμπεριαλιστικά κέντρα και εταιρίες στον τομέα της Ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαια, δρόμοι μεταφοράς τους), γίνονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας του λαού. Απόδειξη το γεγονός ότι ενώ από τη μία υπάρχει μεγάλη προσφορά Ενέργειας με τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, από άλλη υπάρχει ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι ενώ ο ΤΑΠ θα μεταφέρει εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη, για  τα λαϊκά συμφέροντα ούτε μισό κυβικό εκατοστό φτηνού αερίου δεν θα δοθεί (νοικοκυριά, αγρότες, βιοτεχνίες).

Επί πλέον αυτοί οι σχεδιασμοί, που γίνονται στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της Ενέργειας, είναι και επικίνδυνοι για τους λαούς, γιατί γίνονται στο πεδίο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε κράτη και ενεργειακούς κολοσσούς για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία κ.α. είχαν και έχουν αιτία τη «μοιρασιά» της λείας, γεγονός που πληρώνουν οι λαοί με αίμα, προσφυγιά, πείνα, φτώχεια.

Καμία παράταξη στο Δήμο δεν αντιμετωπίζει το θέμα ΤΑΠ από μια τέτοια σκοπιά. Η αποδοχή της «αναγκαιότητας» του ΤΑΠ  βάζει το λαό συμμέτοχο σε επικίνδυνες εξελίξεις, οι οποίες βέβαια είναι μακράν σοβαρότερες από αυτές που απορρέουν μόνο από το χώρο διέλευσής του. Φυσικά έχει και η όδευση την σημασία της αφού περνάει μέσα από αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η χθεσινή σύσκεψη με τα στελέχη του ΤΑΠ φανέρωσε ότι κανένας εξευμενισμός της κοινοπραξίας του ΤΑΠ, καμία κολακεία για το τεράστιας σημασίας έργο για την «εθνική» οικονομία, δεν πρόκειται να τους κάνει να αλλάξουν σχέδια και όδευση. Όσες προσπάθειες έγιναν από όλους ανεξαιρέτως να πείσουν τον ΤΑΠ να αλλάξει απόψεις και να δείξει το «μεγαλείο» του ως μεγάλη εταιρία, έπεσαν στο καινό της ευγενικής μεν αλλά κυνικής και εκβιαστικής τοποθέτησης του ΤΑΠ ότι δεν δέχεται καμία αλλαγή. Το υψηλόβαθμο στέλεχος επανέλαβε τον εκβιασμό που ήδη ο ντίλερ τους έκανε πριν δύο μήνες.

Σε αυτό το σημείο ΟΛΟΙ πλέον πρέπει να διαλέξουν δρόμο: ή τη «στρούγκα» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των άλλων δυνάμεων που τάσσονται με την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, την πολιτική της «γεωστρατηγικής» αναβάθμισης  της χώρας (?), ή το δρόμο του αγώνα για την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Δήμαρχος διάλεξε ήδη τη «στρούγκα». Μένει να δούμε τι θα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το σύνολο της παράταξής της αφού θα κληθεί έτσι κι αλλιώς να αλλάξει τις θέσεις του.  Κάποιοι άλλοι τα είπαν με μισόλογα και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.

Βέβαια όλοι τους ούτε βήμα πίσω δεν έκαναν από την επικίνδυνη και επιζήμια άποψη για τα δήθεν «οφέλη» που κρύβονται πίσω από το «μεγάλο» ΤΑΠ.

Στα εκβιαστικά διλλήματα και υποτίθεται αδιέξοδα που βρέθηκε η υπόθεση της διέλευσης του ΤΑΠ μέσα από τα Τενάγη, οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Οι κάτοικοι της περιοχής των Τεναγών, γενικότερα οι εργαζόμενοι του Δήμου μας πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση.

Υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για την αλλαγή όδευσης. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για φτηνή ενέργεια που να καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο: Να παραμείνει σταθερό στην προηγούμενη ομόφωνη απόφαση για την αλλαγή όδευσης. Εδώ και τώρα να καταργήσει την συμφωνία με το Υπουργείο για τα έργα στους φιλίππους, απαιτώντας παράλληλα να κάνει το ίδιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα για την αλλαγή όδευσης. Ταυτόχρονα  να πιέσει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα:

Για την αποφυγή της διέλευσης αγωγών όπως ο ΤΑΡ μέσα από περιοχές με γη υψηλής παραγωγικότητας και όπου αντιδρούν οι κάτοικοι.

Για να σταματήσει κάθε δίωξη και να αποσυρθούν οι σαθρές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 8 κατηγορούμενοι.

Για να σταματήσει η αστυνομοκρατία και η προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων της περιοχής

Για την άμεση  κατάργηση του απαράδεκτου εκβιασμού σύνδεσης της υλοποίησης των έργων ύδρευσης με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων

Για την υλοποίηση των έργων ύδρευσης – άρδευσης που είναι απαραίτητα για την περιοχή με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑