Επιβεβαιών..." /> Πατώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜ-Θ κάτω από 11%

Τοπικές ΑΜ-Θ 01

Published on August 3rd, 2018 | by fileto

0

Πατώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜ-Θ κάτω από 11%

Επιβεβαιώνεται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει η Voria.gr.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζονται σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς μόλις και μετά βίας είναι διψήφια (10,5% έναντι 18% στην προτελευταία έρευνα). Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ενισχύει τη δυναμική κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες (35,6% έναντι 27,7% στα ευρήματα Ιανουαρίου).

Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε στα χέρια του τις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη), χάνοντας μόνον στον Έβρο, για λιγότερες από δύο μονάδες διαφορά. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η ροπή ανόδου για το ΚΚΕ, που, από 4,3% τον Ιανουάριο, κερδίζει μία μονάδα (5,3%) και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το ποσοστό δυσαρέσκειας για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέρχεται στο συντριπτικό 80,3%, ενώ μόλις το 4,9% κρίνει το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή ως θετικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει θετικό πρόσημο σε καμία εκδοχή της ασκούμενης πολιτικής της, από την οικονομία και τη διαχείριση εθνικών ζητημάτων, μέχρι την ανεργία, τη Δημόσια Διοίκηση, την ασφάλεια, τη φοροδιαφυγή, το μεταναστευτικό κ.ά.

 01

Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά στελέχη και τους αυτοδιοικητικούς, πρώτος σε δημοφιλία στην Περιφέρεια αναδεικνύεται ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης με ποσοστό 49,6%, ενώ δεύτερος κατατάσσεται ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με 44,8%, ο οποίος, όμως, συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από όλα τα πρόσωπα, αφού ανέρχεται σε 30,3%.

Τρίτος και τέταρτος στις θετικές γνώμες που αποκομίζουν, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, είναι, αντιστοίχως, ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής ΝΔ στον Έβρο, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, με 39%, και ο πρώην περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, με 38,8%.

Ωστόσο, ο κ. Γιαννακίδης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (22% έναντι 17,3% για τον κ. Δερμετζόπουλο).

Κατά σειρά σε δημοφιλία ακολουθούν ο Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και πρώην υφυπουργός, πρώην βουλευτής ΝΔ στην Ξάνθη, με 34,2%, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, με 34%, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαος Μαλτέζος, με 32,7%, ο νυν βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, με 31,6%, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Φώτης Καραλίδης, με 31,2%.

 

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έγινε στο διάστημα 14 και 16-17 Ιουλίου 2018.  Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 685 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ψηφοφόροι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑