Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 11th, 2018 | by fileto

0

Ο δάκος ξέκανε την παραγωγή λαδιού στη Θάσο…

Όχι μόνο την καθυστέρηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη δακοκτονία, αλλά και την στάση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που αποδέχθηκε την αρμοδιότητα αυτή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου. Συγκεκριμένα, τονίζει πως χάρη στα παραπάνω, μεγάλο μέρος της παραγωγής  ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς χάθηκε και υποβαθμίστηκε το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η δακοκτονία στοιχίζει για όλο το νησί 130.000-150.000 ευρώ. Ο παραγωγός πληρώνει περίπου το 25% αυτού του ποσού, μέσω της παρακράτησης του 2% της τιμής του λαδιού που ορίζεται από το υπουργείο, δηλαδή τρία λεπτά το κιλό. Αν κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα τριπλασιαστούν οι εισφορές των ελαιοπαραγωγών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με ευθύνη της κυβέρνησης που άργησε να χρηματοδοτήσει, μέσω των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών την φετινή δακοκτονία (αφού η εντολή ήρθε στις 15 Ιούνη) και της Περιφερειακής Διοίκησης που αποδέχτηκε την αρμοδιότητα, αλλά και των δύο που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές επιλογές, χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς και θα υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν.

 

Φταίει η Περιφέρεια για τους γεωπόνους

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου έγκαιρα είχε επισημάνει τον κίνδυνο, δυστυχώς όμως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Περιφέρεια έδωσαν λύση. Άλλωστε οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις συμπάθειας δεν τους βγάζουν από την ευθύνη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος δεν προσλήφθηκαν γεωπόνοι, τους “ξέφυγε” η πρώτη γενιά δάκου έχοντας σαν συνέπεια να καταμετρώνται σε κάθε παγίδα από 100 ως 200 έντομα. Η διαδικασία της δακοκτονίας έπρεπε να γίνει τον κατάλληλο καιρό, αρχές Ιούνη, με 22 συνεργεία των 8 ατόμων και όχι με 50 άτομα που έγινε σήμερα.

Οι ραντιστήρες που χρησιμοποιούνται είναι αναποτελεσματικές αφού είναι σχεδόν ίδιες, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, με αυτές που χρησιμοποιούσαν τις δεκαετίες του ’70-’80. Τα μειωμένα κονδύλια δεν καλύπτουν τα έξοδα κίνησης, αγορά φυτοφαρμάκων, λειτουργικά έξοδα κλπ., ενώ τα μεροκάματα, μετά τις μειώσεις, έχουν πέσει στα 21 ευρώ χωρίς να παίρνεται υπόψη η επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων και η εποχικότητα της εργασίας.

Η δακοκτονία στοιχίζει για όλο το νησί 130.000 με 150.000 ευρώ. Ο παραγωγός πληρώνει περίπου το 25% αυτού του ποσού, μέσω της παρακράτησης του 2% της τιμής του λαδιού που ορίζεται από το υπουργείο, δηλαδή τρία λεπτά το κιλό. Αν κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα τριπλασιαστούν οι εισφορές των ελαιοπαραγωγών. Λύση δεν αποτελεί και η ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, αφού, όπου εφαρμόστηκε, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Το ότι έβαλαν πλάτη οι Συνεταιρισμοί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έσωσε την κατάσταση, αφού εκτός του κόστους που πλήρωσαν οι παραγωγοί δημιούργησε αυταπάτες ότι θα σωζόταν η δακοκτονία στην λογική της συνυπευθυνότητας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο μέσα από την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν. Πληρώνουμε ένα σωρό φόρους που όσο πάει και αυξάνονται και όλο και επιβεβαιώνεται ότι αυτή η αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική είναι μόνο προς όφελος των μεγαλοαγροτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να συσπειρωθούν στο Σύλλογο. Να πάρουν μέρος μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου το επόμενο διάστημα.

Να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε:

Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας. Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στους εργάτες-ραντιστές από το 2016.

Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑