Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 20th, 2018 | by fileto

0

Δεσμεύουν για ασκήσεις πεδία βολής μέχρι τη Θάσο οι Τούρκοι

Σκηνικο έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει και ταυτόχρονα να συντηρήσει το καθεστώς Ερντογάν. Παραμονές των διεργασιών στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, η Τουρκία ακολουθώντας διαχρονικές πολιτικές και πρακτικές έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ενεργειών, αμφισβήτησης και προκλήσεων, που κινείται σε όλο το μέτωπο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Θάσο μέχρι την Κύπρο.

Αυτές οι κινήσεις σαφώς και πρέπει να συνδεθούν και με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσα από τις οποίες εξαπολύονταν απειλές.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται παρά το γεγονός ότι ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πως κινείται η Τουρκία σε αυτή τη φάση:

Η Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων από προχθές μέχρι και το τέλος σχεδόν του Σεπτεμβρίου ενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο Κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Θάσου – Σαμοθράκης – Λήμνου, Άη Στράτη – Σκύρου, Χίου – Ψαρών – Σκύρου, και μεταξύ Ικαρίας – Πάτμου -Αμοργού – Δονούσας. Όπως συναφώς επισημαίνεται αυτό θα προκαλέσει προφανώς μια σοβαρή «ανωμαλία» στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο.

Οι κινήσεις αυτές αμφισβητούν ταυτόχρονα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και αρμοδιότητες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την Ερεύνα και Διάσωση αλλά και την ευθύνη έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ’s

Η Τουρκία εξέδωσε προχθές NAVTEX για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει NAVTEX (304/18) για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19-26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας, ως αναμενόταν, την αντίδραση της Τουρκίας. Όπως έχει μεταδοθεί, η Άγκυρα με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΕΝ μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας εντάσσεται σε μια λογική διαπραγματευτικής τακτικής. Γιατί αυτή η προσέγγιση είναι διαχρονική και εκδηλώνεται κατά καιρούς και με διάφορες εντάσεις. Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή τη φάση, ανεξαρτήτως των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων, η Τουρκία επιλέγει την οδό των εντάσεων σε μια προσπάθεια προφανώς επιβολής των στρατηγικών της επιδιώξεων. Ο σχεδιασμός δεν είναι σημερινός, αλλά διαχρονικός. Η Τουρκία επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη φιλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Να αποκτήσει, δηλαδή, συγκεκαλυμμένο έλεγχο διά των εξαρτήσεων που θα δημιουργήσει. Κι αυτό, θεωρεί, θα το επιτύχει διά του εκφοβισμού.

Ο στοχος αυτός μπορεί, ασφαλώς, να καταστεί ανέφικτος με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα αποτρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Πώς μπορεί να γίνει τούτο; Δημιουργώντας κόστος στην Τουρκία. Κοντολογίς, να έχει περισσότερο κόστος η Τουρκία υλοποιώντας τις επιδιώξεις αυτές από το να επιλέξει τη μη εφαρμογή τους. Για να γίνει, όμως, τούτο χρειάζεται σχεδιασμός και συνεργασίες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑