Άποψη - Γνώμη USA-NATO-Greece-map

Published on September 23rd, 2018 | by fileto

0

Τι σχέση έχουν τα Σκόπια με την Κωνσταντινούπολη;

Το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια που θα κλειδώσουν το πρώτο μέρος της τριλογίας για την «αναγνώριση» κυρίαρχου ρόλου της χώρας αυτής στην περιοχή των Βαλκανίων, έχει μεγάλη σημασία για τους Αμερικάνους.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον μια έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου καθώς, τις επόμενες μέρες, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχοντας «βαριά» ατζέντα στις βαλίτσες τους για την περιοχή και το λιμάνι.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί-εκτός πολύ σοβαρού απρόοπτου, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, και έχουν ενημερωθεί ήδη ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Φυσικά τα σχέδια των Αμερικανών για το λιμάνι είναι γνωστά όπως και για τα άλλα κομμάτια του πάζλ τα οποία απομακρύνουν κάθε ρωσικής επιρροής παρουσία στην περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια δέχθηκε μια επίθεση αγάπης από τον παγωμένο Βορρά.

Είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί έχουν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.

Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB (Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα) και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Αυτά είναι τα ενεργειακά τα οποία κουμπώνουν με τον αγωγό ΤΑΡ που ξεκινά από τους Κήπους όπου ο σταθμός στην περιοχή έχει προχωρήσει πολύ και μέσα στην τρέχουσα χρονιά ολοκληρώνεται.

Πέραν των ενεργειακών έχουμε και τα στρατιωτικά που δεν άλλα από μια Νατοϊκή – Αμερικανική βάση ελικοπτέρων, σύμφωνα με τα όσα έχουμε μάθει τον τελευταίο καιρό με λεπτομέρειες «ανατριχιαστικές» από στελέχη του ΚΚΕ.

Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανόν να αφορά τη δημιουργία ενδιάμεσης βάσης για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική και ιδιαίτερα στα Σκόπια τα οποία πλέον με την τελευταία επίσκεψη Ζάεφ στην Ουάσιγκτον θα είναι ολοκληρωτικά στον αστερισμό της αστερόεσσας.

Πληροφορίες σε αμερικανικό και ελληνικό τύπο προσδιορίζουν όμως ότι το κύριο αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόσπορο και στην τεράστια γεωστρατηγική αξία που έχει, στα σχέδια εγκλωβισμού του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας, μέρος του οποίου ευρίσκεται σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας.

Εάν έχουμε πιθανή εμπλοκή και σύρραξη στην Συρία για οποιονδήποτε λόγο ανάμεσα σε Ρωσία και δύση, τότε το ΝΑΤΟ θα ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο, να μπλοκάρει τον Βόσπορο, και να μεταφέρει νατοϊκές δυνάμεις μόνιμα σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ενώ η ναυτική μοίρα επέμβασης της συμμαχίας SNMG2 θα περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και «ελέγχει» Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται όντως στο επίκεντρο των ΗΠΑ, έχοντας σχέδια αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς, σε σχέση με την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας.

Παράλληλα, όμως θέλουν να ελέγξουν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν και την γειτονική μας χώρα είναι πολύ κακές.

Πέραν αυτών θα πρέπει να υπάρχει και ένα μαξιλάρι στην όλη στρατηγική δομή που ετοιμάζεται και αυτό το μαξιλάρι έχει ταυτότητα και όνομα και λέγεται …Καβάλα.

Η Καβάλα με το λιμάνι και με μια πιθανή δεύτερης βαθμίδας βάση θα είναι το μαλακό υπογάστριο όλης της δομής και θα εξυπηρετεί και ενεργειακά αλλά και στρατιωτικά δεδομένα.

Το παιχνίδι χοντρένει, ενδέχεται να έχουμε το επόμενο διάστημα αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια στα οποία οι Τούρκοι έχουν «κηλίδες» υποστηρικτών τους και βέβαια η όλη «καμπάνια» αν εξελιχθεί θα πρέπει να έχει και την ανάλογη υποστήριξη και δικλείδα ασφαλείας.

Στο επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε πολλά στην περιοχή μας!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑