Εκδηλώσεις

Published on October 7th, 2018 | by fileto

0

Μια καλοστημένη έκθεση… η 26η KAVALAEXPO 2018

Παρουσία των υφυπουργών Κατερίνας Νοτοπούλου και Στάθη Γιαννακίδη πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Ν. Καρβάλη, τα Εγκαίνια της 26ης Έκθεσης Kavala Expo, που συμπίπτει με την επέτειο 100 ετών του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας ο οποίος ανέφερε εκτός από τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και τα προβλήματα τα οποία είναι:

  • Η σύνδεση του Λιμανιού της Καβάλας με το σιδηρόδρομο και η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο πλαίσιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας
  • Η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και ιδιαίτερα της Εξοχής-Δράμας-Καβάλας και της Νυμφαίας-Κομοτηνής-Εγνατίας οδού
  • Η σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου
  • Η καταγραφή και αξιοποίηση εκτάσεων και ακινήτων του Δημοσίου και διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή τους
  • Επιπλέον, αναγκαία για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ορισμένα αναπτυξιακά κριτήρια:
  • επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα
  • επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας & επιστροφή φόρου στα καύσιμα)
  • επιδότηση του κόστους εργασίας και της απασχόλησης -και όχι της ανεργίας

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές του νομού Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημητρης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Παπαφιλιππου και Κώστας Μορφίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος και Δράμας Αργύρης Πατακάκης, οι δήμαρχοι Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της HELEXPO, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επαγγελματιών, πρώην βουλευτές και υπουργοί, εκθέτες και αρκετός κόσμος.

 

Προικισμένοι αλλά και λαβωμένοι!

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «η φετινή Kavala Expo είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου μας, το οποίο και ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1918 και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα Επιμελητήρια της χώρας. Η έκθεσή μας συμπίπτει χρονικά και με την τυπική λήξη των μνημονίων και με την ελπίδα όλων μας ότι κάτι θα αλλάξει και κάτι θα βελτιωθεί στην καθημερινότητά μας.

Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι η μακρά μνημονιακή περίοδος των 8 χρόνων αφήνει πίσω περίπου 1 εκ. ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους να έχουν βάλει λουκέτο, πολλές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται καθημερινά για τη διάσωσή τους και με ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος 230 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, μια σειρά αρνητικών καταστάσεων που συνεχίζει να βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως η ακραία υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με ένα ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα, με έναν δυσκίνητο Δημόσιο τομέα, με μια υπερολική γραφειοκρατία, που μας οδηγούν στην εκτίμηση της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη και απαιτείται πολύ δουλειά από όλους μας.

Η δημιουργία κατάλληλου και φιλικού επενδυτικού κλίματος είναι το μεγάλο στοίχημα, που σε συνδυασμό με όλες εκείνες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων».

 

Στο λιμάνι στόχευσε η Νοτοπούλου

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της ότι «η Καβάλα, επανατοποθετείται στον χάρτη του Διεθνούς Εμπορίου. Ανακτά πια την ηγετική της φυσιογνωμία στην οικονομική δραστηριότητα. Με την ορθολογική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του λιμένα της.

Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και η κυβερνητική επιλογή για την διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου αξιοποίησης των λειτουργιών των περιφερειακών λιμένων της χώρας – που σύντομα ολοκληρώνεται – προωθώντας την δυνατότητα ουσιαστικών, αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Στο σχεδιασμό τούτο, σημαντική είναι και η συμβολή του Αναπτυξιακού Νόμου που υλοποιεί το ΥΜΑΘ.

Σε αυτή την συγκυρία, το Υφυπουργείο Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας-Θράκης, έρχεται να υπηρετήσει τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε έναν δυναμικό πόλο ανάπτυξης και σε μία πύλη διεθνούς συνεργασίας, αγκαλιάζοντας πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου».

 

Γέμισαν προϊόντα και υπηρεσίες τα περίπτερα

Εκατοντάδες άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και απλοί πολίτες, επισκέφτηκαν τα 140 και πλέον περίπτερα της Έκθεσης, από την πρώτη, κιόλας, μέρα της λειτουργίας της, τα οποία φιλοξενούν προϊόντα από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Λέσβο και την Κύπρο, αλλά και από χώρες των Βαλκανίων όπως τη Βουλγαρία, τη Σερβία, και την Πολωνία.

Φέτος την τιμητική του θα έχει το Σαλόνι Γαστρονομίας, οι αγώνες σκάκι, παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Σταυρούλας Τσολακίδου, αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε ο γνωστός Καβαλιώτης καλλιτέχνης, Νίκος Κουρκούλης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑