Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 10th, 2018 | by fileto

0

Οι αρχαιολόγοι απεργούν για την λίστα του Υπερταμείου

Το προσωπικό  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία αύριο  Πέμπτη 11 Οκτωβρίου για τη ΜΗ μεταβίβαση των αρχαιολογικών χώρων, Μνημείων, Μουσείων κ.λ.π. στην ΕΤΑΔ ΑΕ. – ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

O αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων – Μουσείο Φιλίππων, Μουσείο Καβάλας – Μουσείο Θάσου και Κτίριο Διοίκησης (Μέγαρο Τόκκου) θα παραμείνουν κλειστά.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

 

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απαράδεκτη και παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και άλλων κτιρίων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στην ΕΤΑΔ ΑΕ -και μέσω αυτής στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως «ένα λάθος που θα διορθωθεί», πέρα από δελτία Τύπου και δηλώσεις, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, «δεν έχει διορθωθεί η Υπουργική Απόφαση ώστε να μην περιλαμβάνει τα μνημεία, δεν έχει προωθηθεί καμία αλλαγή του Ν. 4389/16, καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ, όχι μόνο από την κυριότητα και τη νομή αλλά και από τη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δεν έχει δοθεί η πλήρης λίστα με τα ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στα ΚΑΕΚ των 10.119 ακινήτων (μεταξύ αυτών η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, ο Λευκός Πύργος, το παλαιό και νέο Μουσείο Μυτιλήνης), ενώ αποκρύπτεται και η λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που έχουν περιληφθεί στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΤΑΔ ήδη πριν από την ψήφιση του Ν. 4389/16 (όπως η Σπιναλόγκα, το Ιλίου Μέλαθρον, τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα κ.ά.)».

«Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων», προσθέτουν, στην ανακοίνωσή τους, οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ, οι οποίοι απεργούν «σε όλη την Ελλάδα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ», απαιτώντας, μεταξύ άλλων, «την άμεση ταύτιση των σχετικών Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία». Επίσης, ζητούν και «την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤΑΔ ΑΕ και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλα παρόμοια ακίνητα, που θα αποκαλύπτονται ή θα χαρακτηρίζονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑