Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 11th, 2018 | by fileto

0

Αντιδράσεις για τη δημιουργία σταθμού LNG στο λιμάνι της Καβάλας

Διχάζει την Καβάλα το νέο χωροταξικό σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία στην περιοχή του λιμανιού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (LNG), αντίστοιχου με αυτόν που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, αλλά οι τοπικοί φορείς αντιδρούν.

Για το θέμα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις τόσο η δήμαρχος όσο και το ΤΕΕ, που έχουν δηλώσει κατηγορηματικά και με επίσημα έγγραφα πως δεν θέλουν εγκαταστάσεις LNG στην περιοχή της Καβάλας. «Έχουμε ταχθεί κατά της δημιουργία σταθμού αεριoποίησης υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα» τόνισε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της διοικούσας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς για το χωροταξικό αποκλείσαμε τέτοιες χρήσεις» πρόσθεσε. «Αντίθετα, είμαστε υπέρ της αξιοποίησής του εξαντλημένου κοιτάσματος “Νότια Καβάλα”, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, εξυπηρετεί και τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό» κατέληξε ο κ. Κυριαζίδης.

Την αντίθεσή του στη δημιουργία σταθμού LNG στο λιμάνι έχει εκφράσει και ο Δήμος Καβάλας. «Στην περιοχή μας έχουμε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έχουμε και τα λιπάσματα.

Δεν αντέχουμε και έναν σταθμό LNG με όλες τιs εγκαταστάσεις που απαιτούνται» τόνισε στο «Έθνος» η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, αν και παραδέχτηκε πως ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για όλη την περιοχή. «Με είχαν καλέσει από τη ΔΕΠΑ να πω την άποψή μου και tous τόνισα πως ο τόπος δεν αντέχει κι άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις.

Αλλά και πριν από δύο χρόνια όλοι δήμοι του νομού είχαμε εκφραστεί αρνητικά στο θέμα και το είχαμε καταγράψει στη δική μας πρόταση για τον χωροταξικό σχεδίασμά» προσέθεσε.

Στο χωροταξικό προβλέπεται πως ο σταθμός αέριοποίησης υγριοποιημένου αερίου θα μπορούσε να χωροθετηθεί είτε στην περιοχή του νέου λιμένα είτε στο εξαντλημένο κοίτασμα «Νότια Καβάλα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τns ΔΕΠΑ, μια πλωτή μονάδα αεριοποίησής στα ανοιχτά της Καβάλας, με δυναμικότητα περίπου 175.000 κ.μ. LNG, θα απαιτούσε μια επένδυση της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων.

Από το 2015 η Aegean LNG θα μπορούσε να προμηθεύει με 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως τόσο τη Βόρεια Ελλάδα όσο και όποιες περιοχές συνδέονταν με ένα δίκτυο αγωγών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑