Άποψη - Γνώμη

Published on October 14th, 2018 | by fileto

0

Ματωμένα δρομολόγια…

Η είδηση για τον τραγικό και φριχτό θάνατο των 11 μεταναστών, που στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες προσπαθούσαν να περάσουν στην ανεπτυγμένη Ευρώπη και χάθηκαν απανθρακωμένοι στην παλιά παραλιακή Εγνατία στη θέση Σαρακήνα, τρομάζει!

Καθημερινά έφηβοι διακινητές – ραλίστες με κινούμενα φέρετρα – αυτοκίνητα τρέχουν σαν παλαβοί να μεταφέρουν τους τρομαγμένους μετανάστες και να εισπράξουν σαν …βαρκάρηδες του θανάτου, τα δύο χρυσά τάλαντα!

Η κατάσταση των ροών από τον Έβρο, μέχρι να φουσκώσει το ποτάμι είναι ανεξέλεγκτη και κατά χιλιάδες οι παράνομοι μετανάστες περνούν μέσα από τα ρηχά περάσματα του ποταμού, με την βοήθεια απάνθρωπων διακινητών ένθεν και ένθεν χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το τέλος του ταξιδιού τους…

Οι συνοριοφύλακες προσπαθούν να τιθασεύσουν τις ροές, η κυβέρνηση ανήμπορη να δώσει λύση και μετά το πολύνεκρο τροχαίο της Σαρακήνας έρχεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να βγάλει μια ανακοίνωση κάνοντας έκκληση για εύρεση ασφαλών περασμάτων για τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι: «Περισσότεροι από 12.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τα βορειοανατολικά ελληνικά σύνορα μέχρι στιγμής το 2018, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις αφίξεις που σημειώθηκαν το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει.

«Τουλάχιστον 40 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην περιοχή μέσα στο 2018, με σχεδόν τους μισούς να οφείλονται σε πνιγμό στα ορμητικά νερά του ποταμού Έβρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτοί οι φρικτοί θάνατοι συνδέονται με τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ευάλωτη κατάστασή τους».

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση «για εύρεση εναλλακτικών σε αυτά τα επικίνδυνα περάσματα για τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής επανένωσης και της επανεγκατάστασης».

Με λίγα λόγια η Ύπατη Αρμοστεία κάνει απλά απολογισμό και δεν μπαίνει στην ουσία του πράγματος που είναι το αδιέξοδο που δημιουργείται με τις ροές να πλήττουν την Ελλάδα από ξηράς και θαλάσσης.

Τα ματωμένα δρομολόγια καθημερινά καταγράφονται και δεν θα ξεχάσω ένα δυστύχημα έξω από την Κομοτηνή, όπου μέσα σε ένα βυτίο ήταν στοιβαγμένοι μερικές δεκάδες μετανάστες ορισμένοι εκ των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο, μια και μετά την ανατροπή του οχήματος και ζαλισμένοι από τις αναθυμιάσεις, δεν μπόρεσαν να βγουν από τον σκοτεινό τους θάλαμο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί αμέτοχη (;) την κατασπατάληση των κονδυλίων μέσα στα hot spot της ντροπής, σε ένα σκηνικό που η ίδια ενθάρρυνε όταν πριν από δύο χρόνια πριν και ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής αποκάλυπτε την κοινή υπουργική απόφαση της 24ης Αυγούστου 2016 που προέβλεπε 37.863 νέες άδειες διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών.

Οι άδειες αυτές  σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρέχονταν μέχρι τώρα σε μετανάστες που έρχονταν από το εξωτερικό για να καλύψουν θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Φέτος, ωστόσο, οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν και από παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, χάρη στο νόμο 4384/2016 που προβλέπει ότι «ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αίτηση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών που στερούνται τίτλου διαμονής στη χώρα για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της αγροτικής εκμετάλλευσης».

Ο αριθμός των αδειών εργασίας που δίνονται αποφασίστηκε από τις περιφέρειες όλης της χώρας με αρκετούς περιφερειάρχες, ιδιαίτερα εκείνους που είναι θετικά διακείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να «φουσκώνουν» τον αριθμό των αδειών βάζοντας «πλάτη» στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική χορηγούνται 12.000 άδειες για εργάτες γης, ενώ σε προηγούμενη υπουργική απόφαση του 2014 για κάλυψη θέσεων από μετανάστες που θα έρχονταν από το εξωτερικό για αγροτικές εργασίες δεν υπήρχε πρόβλεψη για χορήγηση αδειών στην Αττική.

Αλήθεια, μέχρι σήμερα πόσοι εξ αυτών έχουν ευεργετηθεί του μέτρου και αν τελικά έχει ισχύσει και έχει αποδώσει;

Ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας και διακομιδής προσφύγων, μεταναστών και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς έχει μετατραπεί η χώρα μας με τους συληφθέντες να κοιμούνται στο γρασίδι της Πλατείας Αριστοτέλους και …να λιάζονται!

Τι μέλλει γενέσθαι; Ουδείς γνωρίζει!

Η εικόνα που μας έρχεται από την διαρκώς ολισθαίνουσα στην ακροδεξιά Ευρώπη δεν μας δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, μια και θα οδηγήσει σε μια Ήπειρο όπου θα υπάρχουν οι ευρωπαίοι και οι ξένοι τους οποίους θα διαχωρίζει μια μεγάλη και φαρδιά διαχωριστική γραμμή η οποία θα μοιάζει …σαν το τοίχος του Αίσχους!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑