Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 2nd, 2018 | by fileto

0

Κενό περιεχομένου το Τεχνικό Πρόγραμμα της Τσανάκα!

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας και της τελευταίας χρονιάς της παρούσης θητείας της παράταξης της Δήμητρας Τσανάκα.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη το βρήκε άνευρο και χωρίς πρακτικότητα ενώ οι παρατάξεις ιδιαίτερα του Μάκη Παπαδόπουλου και του Άρη Βέρρου το χαρακτήρισαν αν και προεκλογικό εντελώς …αδύναμο.

 

Η κριτική του Μάκη Παπαδόπουλου

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος ξεκίνησε θέτοντας ερωτήματα και τόνισε ότι: «τα 160.000 ευρώ για τις εργασίες στην κεντρική πλατεία, πού βρίσκονται; Μη μου πείτε ότι είναι τα 50.000 ευρώ στα συνεχιζόμενα; Πώς φτάσαμε από τα 160.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ; Μήπως δεν θα το κάνετε τελικά το έργο;

Στα συνεχιζόμενα έργα, οι «Εργασίες Βιοκλιματικής και Ενεργειακής Αναβάθμισης» σε τι αναφέρονται;

Στις μελέτες, γιατί βάζετε μελέτη ελέγχου γέφυρας Κάτω Νοσοκομείου και όχι μελέτη προστασίας των βάθρων; Τι νόημα έχει να ελέγξετε μόνο την κατάσταση της γέφυρας; Το βασικό είναι να την προστατέψετε!».

Παρατήρησε δε ότι «σε σχέση με πέρσι:

1. Τα χρήματα για νέες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων μειώνονται (κατά 280.000 ευρώ περίπου).

2. Τα χρήματα για νέες ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις δρόμων μειώνονται (κατά 430.000 ευρώ περίπου).

3. Τα χρήματα για νέες εργασίες σε παιδικές χαρές μειώνονται (κατά 190.000 ευρώ περίπου).

4. ΚΑΝΕΝΑ νέο έργο ΕΣΠΑ δεν έχετε για το 2019, κανένα!

5. Βάζετε συνεχιζόμενα έργα στο ΕΣΠΑ που έχουν διακοπεί και δεν θα υλοποιηθούν μέσα στο 2019: το κτίριο του ΕΟΚ και την ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη. Άρα ο μισός προϋπολογισμός των συνεχιζόμενων έργων ΕΣΠΑ από άλλες χρονιές δεν θα υλοποιηθεί. Προφανώς τα βάζετε για λόγους εντυπώσεων.

6. Και ενώ είχατε πρόβλημα με την πεζοδρόμηση της οδού Αβέρωφ για το έργο της πλατείας Καπνεργάτη, δεν τελειώσατε ακόμη τη μελέτη για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης για τις πεζοδρομήσεις οδών. Καθυστερείτε!

Για 5η χρονιά, δεν έχετε επενδύσει σε μελέτες! Έχετε καταδικάσει την Καβάλα σε έλλειψη έργων!

Μετά από 4 χρόνια δεν έχουμε ακόμη μελέτες για:

  • Σχολικά κτίρια που έχουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα και πρέπει να ωριμάσουν για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ
  • την αποκατάσταση του ακινήτου Διόνυσος (υπήρχε και το βγάλατε)
  • την κατασκευή νέου καταφυγίου ζώων (υπήρχε και το βγάλατε)
  • το στέγαστρο στο στάδιο ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
  • υποδομές σε Περιγιάλι (θυμάμαι ότι ο κ. Φιλιππίδης είχε κάνει κάποιες για την οδοποιία, οι οποίες μάλιστα δεν εκτελέστηκαν ποτέ, για κάτι άλλο δεν έχουμε ενημέρωση)
  • το  νέο αθλητικό κέντρο που θέλατε να κάνατε με τα χρήματα από τον ΟΛΚ

Λείπουν επίσης μελέτες για ακίνητα που διεκδικεί ο Δήμος μας.

Και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: «Από τα 13 εκατ. ευρώ, δεν βάζετε από το ταμείο του Δήμου ούτε ένα ευρώ!

Όλα τα χρήματα για το Τεχνικό Πρόγραμμα προέρχονται από τα κονδύλια της κεντρικής διοίκησης που είστε υποχρεωμένοι να τα ξοδέψετε στα τεχνικά έργα.

Δεν φτάνουν όμως. Θα μπορούσατε να δώσετε από το ταμείο του Δήμου επιπλέον χρήματα και να καλύψετε ανάγκες.

Δεν θέλετε να το κάνετε.

Θέλετε να δίνετε 1,5 εκατ. ευρώ στη Δημωφέλια για εκδηλώσεις, και για τα τεχνικά έργα του Δήμου δεν θέλετε να δίνετε τίποτα!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ούτε ένα νέο έργο ΕΣΠΑ για το 2019! Πλήρης αποτυχία!»

 

Η θέση του Άρη Βέρρου

Mε αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) του Δήμου Καβάλας για το 2019, η «Συμπαράταξη Πολιτών» και ο επικεφαλής της,  Άρης Βέρρος τόνισαν ότι: «Για πέμπτη χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη αδυναμία της σημερινής Διοίκησης να οραματιστεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Χωρίς εισηγητική έκθεση, συγκριτικά στοιχεία, προτάσεις τοπικών συμβουλίων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες, το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μία κατεύθυνση στεγνής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία.

Το ΤΠ δεν έρχεται, για μία ακόμα φορά, μαζί με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και δεν γίνεται έτσι εμφανής η ποσοστιαία σχέση με αυτό. Υποπτευόμαστε ότι αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του.

Το συνολικό του ύψος κυμαίνεται στα 13 εκ. ευρώ και υπολείπεται των αναγκών του Δήμου. Τελικά, θα αφήσει μία εικόνα προβληματική και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ’ το σύνολο του, μόλις 4 εκ. προορίζονται για νέα έργα (2,9 εκ.) και για νέες συντηρήσεις (1,1 εκ.).

Άλλωστε, οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση (ΣΑΤΑ) και το ΕΣΠΑ. Τα τακτικά έσοδα συμμετέχουν στο ελάχιστο στη διαμόρφωση του και προορίζονται για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.

Η χρηματοδότηση των μελετών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (μόλις 160 χιλ. ευρώ δηλαδή μόλις το 1,2% επί του συνόλου) δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μελλοντική εκτέλεση έργων. Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος Καβάλας θα στερηθεί ώριμων μελετών και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Εξάλλου, για μία ακόμα χρονιά δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη μας για πρόβλεψη δυνατότητας ανάθεσης μελετών, μέσω «προγραμματικών συμφωνιών», στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής (ΤΕΙ, Δημοκρίτειο) που, και αυτά από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης τους (π.χ.ΕΣΠΑ) με αμοιβαίο όφελος.

Τέλος, το ΤΠ κατανέμει τα ποσά ανισοβαρώς με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνοικείες της Καβάλας και τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης, το ΤΠ δεν συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις ασφαλτοστρώσεις προϋπολογίζονται μόνο 420 χιλ. ευρώ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία πρόβλεψης για κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου που θα λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλα εισηγείται για μία ακόμα χρονιά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, με μοναδική στόχευση έναν απλό διαχειριστικό τρόπο λειτουργίας. Και όλα αυτά εις βάρος της καθημερινότητας των δημοτών».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑