Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 6th, 2018 | by fileto

0

Ο Νέστος σε πρόγραμμα «LIFE – Φύση και Βιοποικιλότητα»

Επενδυτικό πακέτο ύψους 243 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, τα οποία στηρίζουν τη φύση, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη μετάβαση της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν στη διάθεση συνολικά 430,7 εκατ. ευρώ σε 142 νέα έργα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα LIFE, με τη χρηματοδότηση πλήθους διακρατικών έργων, θα έχει αντίκτυπο σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Για την Ελλάδα εγκρίθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικά 12 έργα, ύψους 29,6 εκατ. ευρώ.

Στα έργα «LIFE – Φύση και Βιοποικιλότητα», περιλαμβάνονται τρία ελληνικά, που θα χρηματοδοτηθούν με 7,6 εκατ ευρώ.

Ένα εξ αυτών είναι το έργο LIFE PRIMED, με στόχο την αύξηση της έκτασης των προσωρινών λιμνών και τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων προκειμένου να αντιστραφεί η μείωση των δασικών οικοτόπων. Αφορά το Δέλτα του Νέστου στην Ελλάδα και το δάσος Palo Laziale στην Ιταλία.

Ανάμεσα στα άλλα έργα «LIFE – Περιβάλλον και Αποδοτική Χρήση των Πόρων» και θα χρηματοδοτηθούν με 12,3 εκατ. ευρώ είναι και τα:

  • Το LIFE GYR, με στόχο την ανάπτυξη και την παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών για πράσινες αστικές οδικές μεταφορές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η καινοτόμα πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε Ελλάδα, Τσέχικη Δημοκρατία και Ιταλία.
  • Το LIFE gaiasense έρχεται να εφαρμόσει καινοτόμα συστήματα ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρέχοντας λεπτομερείς ενημερώσεις για την ποιότητα του εδάφους, του νερού και της ατμόσφαιρας, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο εισόδημα του παραγωγού μέσω της εξοικονόμησης νερού και της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.
  • Το LIFE NanoEXPLORE, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας και εργαλείων για την παρακολούθηση της έκθεσης από μηχανικά νανοϋλικά σε χώρους εργασίας και αστικές περιοχές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑