Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 3rd, 2018 | by fileto

0

Διαβούλευση Στυλιανίδη με τους συμπατριώτες του…

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, στην παλιά έδρα του ιστορικού Δήμου Μαρώνειας, μίλησε ο πρώην Υπουργός και υπ. Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, σχεδιάζοντας μαζί με πλήθος συμπατριωτών του πρωτοβουλίες, για την αξιοποίηση της ακτκογραμμής από τον Ίσμαρο μέχρι το Φανάρι, την ανάδειξη φυσικών και ιστορικών μνημείων της περιοχής και την ανάπτυξη τόσο του παραθεριστικού όσο και του εναλλακτικού τουρισμού 4 εποχών.

Αίσθηση προκάλεσε ότι στη διαβούλευση αυτή, συμμετείχαν συμπολίτες από όλους τους οικισμούς, εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους και πολίτες από όλλους τους πολιτικούς χώρους.

Το παρόν επίσης έδωσαν αυτοδιοικητικά στελέχη από όλο το φάσμα και βεβαίως ο Δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης και οι πρώην Δήμαρχοι Χρηστος Παπανικολάου και Μένιος Παπαναστασίου με παλιούς και νέους συνεργάτες τους.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε ένα κάλεσμα αφύπνισης και ενότητας της τοπικής κοινωνίας, κάλεσε όλες τις δυνάμεις να σπάσουν τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να συμπράξουν αποφασιστικά σε ένα Σχέδιο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης και Προοπτικής της περιοχής. Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

« Ο Τόπος μας πρέπει επιτέλους να μας ενώσει. Η πίστη μας στις δυνατότητες του και το χρέος μας απέναντι στους γονείς μας που ως πρόσφυγες έχτισαν εδώ από το μηδέν τη νέα τους πατρίδα, κυρίως όμως το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας, πρέπει να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, το πείσμα και το δημιουργικό μας σθένος. Οφείλουμε να ξανασηκωθούμε και να νικήσουμε την κρίση…»

Καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία για τη Θράκη και τη Ροδόπη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Ότι αφήσαμε στη μέση, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ότι ολοκληρώσαμε κινδυνεύει να γκρεμιστεί…

  • Ολοκληρώσαμε το αρχαίο θέατρο με 2,5 εκ για ανασκαφή και ανάπλαση και 500 χιλιάδες ευρώ για εκδηλώσεις και εγκαταλήφθηκε, όπως και το θέατρο της Χελιδονόπετρας.
  • Χτίσαμε Δημαρχείο στην Ξυλαγανή και έκλεισε ο Δήμος Μαρώνειας
  • Εγκαινιάσαμε πολυδύναμο ιατρείο και υπολειτουργεί.
  • Ξεκινήσαμε τη χωροθέτηση και τη μελέτη για ένα Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στο κτήμα Ιμέρου και δεν εντάχθηκε ποτέ.
  • Προετοιμάσαμε την ακτογραμμή για επενδύσεις (Λαϊκό θέρετρο στον Ίμερο και τους Προσκυνητές, νέο αλιευτικό καταφύγειο και μαρίνα με πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον Προφήτη Ηλία, Πέτρινες Κατασκηνώσεις στη Μαρώνεια, ολοκλήρωση μελέτης δρόμου Μάκρης- Μαρώνειας-Φαναρίου, άλλες κατασκηνώσεις κλπ) και πάγωσαν όλα.
  • Αναπλάσαμε τα σχολεία σε Ξυλαγανή, Μαρώνεια, ξεκινήσαμε Προσκυνητές και κινδυνεύουν να κλείσουν ακόμα και όσα λειτουργούσαν.
  • Ευτυχώς προλάβαμε μετά από περιπέτειες την ολοκλήρωση των 36 Εργατικών Κατοικιών στην Ξυλαγανή, που ενίσχυσαν δημογραφικά τον οικισμό και προσέφεραν πάνω από 28 παιδιά, διατηρώντας ανοιχτό το σχολείο.
  • Χρηματοδοτήσαμε το Μουσείο Ξυλαγανής και παραμένει αναξιοποίητο.
  • Ανοίξαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ίμερο, που παρά την απαράδεκτη εγκατάληψη του από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να φέρνει 5500 μαθητές-επισκέπτες ετησίως στο χωριό.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τι κάναμε, αλλά τί μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ακόμα, για να ανακάμψει η περιοχή, να παραμείνουν εδώ οι κάτοικοι και να προσελκύσουμε επενδυτές και τουρίστες σε όλες τις εποχές του έτους…»

Οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα που τους απασχολούν, έκαναν προτάσεις και επεσήμαναν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον τόπο η απουσία ισχυρής εκπροσώπησης στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τον θετικό, δημιουργικό και αποτελεσματικό ρόλο που έπαιξε στο παρελθόν ο Θρακιώτης πολιτικός και τονίζοντας τη σημασία της επιστροφής του στο τιμόνι της περιοχής.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑