Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 9th, 2019 | by fileto

0

Ποιά η θέση του ΚΙΝΑΛ Κωστή Σιμιτσή;

Με μια ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, με το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ, Κωστής Σιμιτσής αναφέρεται στην ανωτατοποίηση του Τεχνολογικού μας ιδρύματος ΤΕΙ ΑΜ-Θ και την συνεργασία του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του: «Απορίες και αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς όσοι δηλώνουν αντίθετοι με τη ενσωμάτωση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και την ίδρυση ενός μεγάλου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Είναι αντίθετοι με τη διαδικασία, όπως έλεγαν και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;  Ή θεωρούν πως οι Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστημιακής περιωπής; -τότε όμως γιατί προτάσσουν τη συνένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καλύτερη λύση;

Το νέο Πανεπιστήμιο έρχεται ως αναγκαία συνέπεια της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, που συνέβη το μακρινό 2001 (Ν. 2916/2001). Επιβεβαιώνει τη φήμη και το κύρος που τα περισσότερα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και επικυρώνει μια μακρόχρονη διαβούλευση που συνέβη σε καθεστώς αυτονομίας και διοικητικής αυτοτέλειας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που συνενώνονται.

Η ουσιαστική δουλειά για τους βουλευτές της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχει αφετηρία το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Για να θέσουν από δω και πέρα τα ζητήματα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, της αναιμικής έρευνας, της υπολειτουργίας των Σχολών ελλείψει διδακτικού προσωπικού, της αξιολόγησης προσωπικού και Ιδρυμάτων, του ελέγχου της λειτουργίας των πάσης φύσεως Κολλεγίων, της δυνατότητας των ΑΕΙ να ιδρύουν τμήματα με δίδακτρα για ημεδαπούς και αλλοδαπούς σπουδαστές. Από τους βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση».

Αλήθεια ποια η θέση του ΚΙΝΑΛ για το Διεθνές Πανεπιστήμιο;

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο θα συνεργαστεί με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Μάλιστα κάνουν λόγο για «πολιτική της κάλπικης εξαγγελίας» με αιχμή τους διορισμούς εκπαιδευτικών και την υπόθεση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αυτήν τη φορά η παραίτηση του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας κ. Γραμμένου έδωσε την ευκαιρία στο γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για «ακόμη ένα επεισόδιο στην τακτική της απαξίωσης αυτού του ιδρύματος, που ακολούθησαν συστηματικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Το δήθεν μεγαλόπνοο σχέδιό τους να ‘ιδρύσουν’ πάλι το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί ήδη εδώ και 15 χρόνια, μέσω της συγχώνευσής του με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία αξιολόγηση δομών και προσωπικού, δείχνει άλλη μία φορά την προχειρότητα και την πολιτική εκμετάλλευση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η πολιτική ‘της αρπαχτής’ και της κάλπικης εξαγγελίας βλάπτει σοβαρά την παιδεία, πάει τη χώρα πολύ πίσω.

Πρέπει να σταματήσει πριν διαλύσει όλες τις προσπάθειες βελτίωσης και εξωστρέφειας που έχουν γίνει στο παρελθόν. Το οφείλουμε στην ελληνική οικογένεια που συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση των παιδιών της και στη νέα γενιά που αγωνίζεται να έχει ένα καλύτερο μέλλον».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑