Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 31st, 2019 | by fileto

0

Έπιασε εργολαβία το ΚΚΕ και με τον Τοψίδη!

Μια δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου και υποψηφίου περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη για την αύξηση στον κατώτατο μισθό ήταν αρκετή για να τραβήξει τις γνωστές κόκκινες γραμμές η Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ και φυσικά απάντησε δια του υποψηφίου περιφερειάρχη της.

Η δήλωση Τοψίδη ήταν η εξής: «Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού, μόνο ανησυχία και αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει στην αγορά και την πραγματική οικονομία, παρά ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Οι μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που διανύουν ήδη τον ένατο χρόνο βαθιάς κρίσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν ύφαλο που τίθεται από την κεντρική διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός κόσμος του Έβρου έχει εύλογα ερωτήματα που συνοψίζονται στα παρακάτω:

α. Για ποιον λόγο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (εργοδότες-εργαζόμενοι), όπως σε κάθε δυτική οικονομία και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των δύο μερών;

β. Γιατί δεν δίνονται παράλληλα κίνητρα, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ώστε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε αυτή τη νέα υποχρέωση;

γ. Έχει γίνει κάποια μελέτη από την κυβέρνηση σχετικά με το ποσοστό αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας ή των ελαστικών μορφών εργασίας σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού;

δ. Τέλος, αποτελεί για τους κυβερνώντες αντικείμενο προβληματισμού η διαφορά των μισθών ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα; Η κοινωνική συνοχή απασχολεί την κυβέρνηση, ή είναι θέμα ήσσονος σημασίας για αυτήν;

Για παράδειγμα, ένας πρωτοδιόριστος πτυχιούχος πανεπιστημίου στο δημόσιο, λαμβάνει 1.080 €, ενώ ο αντίστοιχος του ιδιωτικού τομέα 650 € μετά την αναγγελθείσα αύξηση! Η θέση του Επιμελητηρίου Έβρου είναι ότι εξαγγελίες που αφορούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, πρέπει να χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και διαλόγου και να μην αποτελούν αντικείμενα προεκλογικής εκμετάλλευσης και μικροκομματικών συμφερόντων. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, στην εφαρμογή πολιτικών απασχόλησης για τις Περιφέρειες που καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, και τέλος στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Παπατολίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι δηλώσεις του κυρίου Τοψίδη, υποψήφιου περιφερειάρχη και προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αναδεικνύουν περίτρανα ποια συμφέροντα έχει επιλέξει να υπηρετήσει κι αυτός ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Οι ανησυχίες του κυρίου Τοψίδη πάνε χέρι-χέρι με τις ανησυχίες των μεγαλοεργοδοτών.

Από τη μία πλευρά, η τοποθέτηση του συγκαλύπτει την απάτη της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ξέχασε τις προεκλογικές υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και συνδυάζει τη σημερινή πενιχρή αύξηση με νέα φοροεπιδρομή, που θα παίρνει πίσω ακόμα και τα ελάχιστα που θα δουν οι εργαζόμενοι από αυτή την αύξηση. 

Από την άλλη, ο κύριος Τοψίδης, ως μεγαλοεργοδότης, πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, απαιτώντας για χάρη του συνόλου των μεγαλοεργοδοτών, όχι μόνο να μην αυξηθούν οι σημερινοί άθλιοι μισθοί, αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί και η φορολογία των εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από ανθρώπους που διατρανώνουν ότι είναι ταγμένοι στο στόχο της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες σήμερα απαιτούνται, περισσότερο από ποτέ, άνθρωποι ταγμένοι στα συμφέροντα των εργαζομένων, αποφασισμένοι να συγκρουστούνε. Η μόνη επιλογή για τα λαϊκά στρώματα είναι, η στήριξη των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές για τα δίκια του λαού».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑