Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 13th, 2019 | by fileto

0

Λαϊκή Συσπείρωση κατά δημάρχου Δοξάτου για το νερό

Δήλωση σχετικά με τα όσα είπε ο δήμαρχος Δοξάτου για την παροχή νερού στο Δήμο Καβάλας έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δοξάτο Μάριος Αμανατίδης.

Υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις του δημάρχου επιβεβαιώνουν «το κοινό σημείο που οι διοικήσεις και των 2 δήμων συμφωνούν: Ότι το νερό για αυτούς δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά εμπόρευμα. Άλλωστε η αντιπαράθεση γίνεται στο “πόσα δίνεις”» και πως «όσο το νερό θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και οι ΔΕΥΑ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση, οι εργαζόμενοι σε αυτές θα δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, θα λειτουργούν με πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό».

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Η συζήτηση που παρακολουθούμε με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου σχετικά την παροχή νερού από το δήμο μας στο Δήμο Καβάλας επιβεβαιώνει περίτρανα το κοινό σημείο που οι διοικήσεις και των 2 δήμων συμφωνούν: Ότι το νερό για αυτούς δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά εμπόρευμα. Άλλωστε η αντιπαράθεση γίνεται στο “πόσα δίνεις”. Η πραγματική ανησυχία όσων αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα είναι το πόσα θα βγάλουν από αυτό και όχι αν θα ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού. Το παράδειγμα της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό για το πού οδηγεί η εμπορευματοποίηση του νερού: Ξεπούλημα της επιχείρησης, αύξηση των τιμολογίων, παντελής έλλειψη ανανέωσης των δικτύων όπου δεν βολεύει το καπιταλιστικό κέρδος κλπ.

Όσο για τα δημοψηφίσματα του δημάρχου θυμίζουν τα “δημοψηφίσματα του Τσίπρα”. Ερωτήματα που αποπροσανατολίζουν και δεν θέτουν τα πραγματικά ερωτήματα προς το λαό. Ας μας απαντήσει ο κ. Δαλακάκης γιατί δεν ρωτήθηκαν οι συμπολίτες μας:

  • Για το αν επιθυμούν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη;
  • Να μειωθούν τα τιμολόγια του νερού;
  • Να πάψουν να υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους δημοτικούς υπαλλήλους;
  • Να πάψει να λειτουργεί ο δήμος ως ακόμα ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που λεηλατεί το εισόδημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του δήμου;

Όσο το νερό θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και οι ΔΕΥΑ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση, οι εργαζόμενοι σε αυτές θα δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, θα λειτουργούν με πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι του δήμου πρέπει να παλέψουν για έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων, με κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, που θα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς.

Σήμερα να αγωνιστούν για άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους, για μέτρα καθαρισμού όλων των καναλιών, για εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά έργα και έργα αποστράγγισης, ενίσχυσης των ΤΟΕΒ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης. Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα του δήμου, μπροστά στις επικείμενες εκλογές κόντρα στις “κορόνες” και κινήσεις εντυπωσιασμού».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑