Άποψη - Γνώμη

Published on February 24th, 2019 | by fileto

0

Ο Τσίπρας φτιάχνει το νέο ΠΑΣΟΚ!

Στα υπόγεια του Μαξίμου αυτό που μια ομάδα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα αυτή την εποχή επεξεργάζεται είναι η επόμενη μέρα μετά την ήττα στις προσεχείς εκλογές.

Φυσικά δεν είμαι μπροστά στο εργώδες αυτό σμήνος ανθρώπων, αλλά βγαίνει στην επιφάνεια αυτή η προσπάθεια, μια και μετά την εξαφάνιση των μικρών κομμάτων που έργο δικό τους ήτανε, έφτασε η ώρα να φτιάξουν το νέο ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά θα είναι το νέο ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το νέο κόμμα που θα αποτελέσει το άλλοθι του Αλέξη, για την νέα προσπάθεια ήδη έχει στοχοποιήσει τα στελέχη εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την άγουσα για την έξοδο από το νέο εγχείρημα, ώστε το νέο χαλί που θα προκύψει θα είναι απαλλαγμένο από ρετάλια και ρέλια της σημερινής κουρελούς που δεν αρέσει ακόμη και στους μετριοπαθείς της προσπάθειας αυτής.

Φυσικά στην νέα αυτή φάση ψαρεύονται στελέχη του ΚΙΝΑΛ τα οποία πρώτα από όλα ήταν από τον λαχανόκηπο του Γιώργου Παπανδρέου και μετά θα πάνε στα στελέχη του Σημίτη της δεύτερης γραμμής ή τα παιδιά τους αν οι μπαμπάδες πλέον είναι στα πρόθυρα πολιτικής απόσυρσης.

Μετριοπαθή στελέχη του ΚΙΝΑΛ (ποιο Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ καλύτερα) πιστεύουν πλέον ότι αν ο Τσίπρας απαλλαγεί από διάφορα «νούμερα» του ΣΥΡΙΖΑ και βγάλει κόκκινη κάρτα σε γραφικούς που θέλουν να συμπορευτούν μαζί του, θα βρεθεί κοινός τόπος ώστε να ρίξουν ανάθεμα στο παρελθόν των 4,5 χρόνων εξουσίας με τους ΑΝΕΛ και να κάνουν κάτι που οι ίδιοι ονομάζουν προοδευτικό.

Θα μου πείτε ποιο προοδευτικό, μια και όλοι αυτοί το μόνο που ζητούν είναι καρέκλες εξουσίας, τις οποίες φαίνεται ότι έχουν πλέον καταλάβει ότι με τον Κυριάκο δεν μπορούν να τις αποκτήσουν, αλλά ούτε και με την Φώφη Γεννηματά που δεν μπορεί να πείσει ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί έναν αξιόπιστο πόλο που μπορεί να συνεργαστεί με τους «δεξιούς».

Ακόμη και αυτό το τυράκι που ρίχνει ο Τσίπρας ότι η ΝΔ κλείνει προς την ακροδεξιά, τους ταιριάζει απόλυτα στο να φύγουν από το ΚΙΝΑΛ ή να το απαρνηθούν και να αλοιθωρίσουν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις επιλεκτικές συγκλίσεις.

Με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που ήταν σε απόσταση ιδεολογικά και πολιτικά από το άλλο μισό ΠΑΣΟΚ -εκείνο που πίστευε στις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου- πρόκειται να γίνει η πρώτη προσπάθεια από ορισμένα στελέχη και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη, έτσι ώστε να υπάρξει μια αρχική συζήτηση που να διευκολύνει και τον ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλον) γιατί και εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν αντιδράσεις προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγήσει το κόμμα του σε ένα νέο σχήμα που θα το ονομάζει «ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάμεις».

Τη Δευτέρα το μεσημέρι σε καφέ της Αθήνας, όπου δήθεν συγκεντρώθηκαν τα στελέχη για να συζητήσουν, σε προσχηματικό διάλογο, τελικά ήταν πλέον φανερό ότι ήδη είχαν κλείσει την συμφωνία, ώστε στις εκλογές και τις ευρωεκλογές να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια με τη μορφή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κίνηση τους την ονομάζουν «Γέφυρα».

Ωραία λέξη και χρήσιμη σε παραγωγή μηνυμάτων.

Πάμε στον Κοτζιά και στο «Πράττω» το οποίο αποτελείται από στελέχη της πάλαι ποτέ αριστερής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα και όχι άμεσα, όπως κάνει το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», φαίνεται πως οδεύουν και στελέχη της κίνησης που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, την πάλαι ποτέ «αριστερή πρωτοβουλία».

Τα στελέχη που την απαρτίζουν μετά από αρκετό καιρό βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και με αναίρεσης δύο στελεχών που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ, αποφάσισαν στην ουσία -αν και δεν το λένε- να συμπορευτούν εμμέσως με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με την μορφή της απευθείας συμπόρευσης, αλλά μέσω της κίνησης «Πράττω», του Νίκου Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (ο Κοτζιάς για όσους δεν θυμούνται) είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μέσα από την δική του πολιτική κίνηση όμως, βρίσκεται το διάστημα αυτό σε δικαστικό «πόλεμο» με τον πρώην κυβερνητικο εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Η απόφαση των στελεχών της «αριστερής πρωτοβουλίας» ενδυναμώνει πολιτικά το «Πράττω», που προφανώς έχει που στόχο να εμφανιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρό, ενσωματώνοντας στην κίνηση του τα στελέχη που προέρχονται από την εσωκομματική τάση του ΠΑΣΟΚ που είχε ιδρύσει ο πρώην συγκεντρωσιάρχης και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος όσο ζούσε ήταν σε μόνιμη πολιτική και ιδεολογική κόντρα με το εκσυγχρονιστικό σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Τώρα αυτές οι δύο τάσεις μοιάζει να συναντιόνται και ενώ οι πορείες τους ήταν παράλληλες αλλά ποτέ δεν συναντιόντουσαν, τώρα φαίνεται πως κάτι τέτοιο επιχειρείται, αφού και στην περίπτωση των στελεχών της «αριστερής πρωτοβουλίας» -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή- κάποιοι ήδη βρίσκονται σε συνεργασία με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται να πολιτευτούν μαζί του.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που βλέπει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, αντιστέκεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ο αγώνας που κάνουν για να κρατηθούν όρθιοι είναι αρκετά επίπονος.

«Εμείς έχουμε τις θέσεις και τις αξίες μας που παραμένουμε σταθεροί  αυτοί έχουν το κράτος και το μοιράζουν», είναι το σχόλιο που κάνουν συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά, για να δείξουν ότι από όσα γίνονται τίποτε δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν την εξήγησή τους.

Έτσι στο δρόμο προς τις κάλπες και από εκεί και μετά, κανείς δεν είναι βέβαιος το τι θα υπάρξει αναφορικά με αυτές τις συνεργασίες, αν θα διαλυθούν ή αν θα αναπροσαρμοστούν, θα βρεθούν δίπλα από τον κ. Τσίπρα στελέχη και πρώην υπουργοί του Κώστα Σημίτη με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς έχει ασκήσει έντονη κριτική αλλά και επιθέσεις εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στο λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται κοντά.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ. Με γειά σας!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑