Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 1st, 2019 | by fileto

0

Θέλει ντε και καλά Μέγαρο ο Μέτιος προεκλογικά…

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος προσπαθεί να δημιουργήσει διάφορα σενάρια επιτυχίας ώστε να κατέλθει στις εκλογές ακόμη και ορισμένα τα οποία προκαλούν την μήνιν της αντιπολίτευσης για την χρησιμότητά τους και την ανάγκη να ενεργοποιηθούν.

Βέβαια οι παρατάξεις δίνουν στον κύριο Μέτιο ομόφωνες αποφάσεις αλλά εκφράζουν και τις αντιρρήσεις τους, όπως η σχετική ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία ελήφθη στην βραδινή συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου και αφορούσε την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ενός τεράστιου κτηρίου το οποίο δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από εκδηλώσεις ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία του.

Σχετικά εισηγήθηκε η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου που πληροφόρησε για τα γενικά χαρακτηριστικά του τότε χρησιδανείου, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του πλέον και σκοπός είναι να περάσει το Μέγαρο στα χέρια της Περιφέρειας, καθώς άλλωστε έχει κτιστεί σε έκταση της ΠΑΜ-Θ.

Το κτίριο θα επανέλθει στην ΠΑΜ-Θ μετά την λήξη της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας – υπουργείου Πολιτισμού και Αναπτυξιακής Ροδόπης στις 15-03-19 ή μέχρι λήξεως της παράτασης αυτής. Επίσης, η κα Κοσμίδου εισηγήθηκε την διάθεση των αναγκαίων πόρων από την ΠΑΜ-Θ προς συντήρηση του κτιρίου.

 

Μέτιος: Η Περιφέρεια έχει πόρους να συντηρήσει το κτίριο

Η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να συντηρήσει ένα τέτοιο κτίριο, είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην τοποθέτησή του, μη κρύβοντας όμως ότι “δεν μπορούμε να προσλάβουμε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή”. Δεν μπόρεσε να πει ακριβώς πόσα χρήματα χρειάζονται για την συντήρησή του, αλλά στάθηκε αισιόδοξος ότι η ΠΑΜ-Θ κάθε χρόνο συντηρεί πολλά κτίρια της αρμοδιότητάς της και “μπορεί ένα ακόμη”, όπως είπε. Αναφορικά με το δεύτερο σημείο …πονοκεφάλου, ήτοι την χρηματοδότηση των δράσεων, μολονότι αρχικά στην συζήτηση κράτησε τα χαρτιά του κλειστά, μετά ο περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι η ΠΑΜ-Θ θέλει να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ, καταθέτοντας προτάσεις για μερικά φεστιβάλ, ώστε μέσω αυτών να γίνουν και κάποιες προσλήψεις.

Με αυτές τις προσλήψεις και με το μόνιμο προσωπικό της ΠΑΜ-Θ, θέλει ο περιφερειάρχης να κρατήσει το Μέγαρο ανοιχτό και λειτουργικό, σε πρώτη φάση.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην γίνει πρώτα ένας οργανισμός για το Μέγαρο, γιατί “κανείς περίοδο της κρίσης δεν θα είχε λεφτά να δώσει”. “Εννοείται θα κάνουμε τον οργανισμό, αλλά εάν περιμέναμε πρώτα να γίνει, το Μέγαρο θα ήταν ακόμη κλειστό”, είπε. Το μοντέλο λειτουργίας ως Οργανισμού, έχουν άλλωστε τα άλλα δύο λειτουργούντα Μέγαρα στην Ελλάδα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Δαμιανίδης: Αστείος και πρόχειρος ο τρόπος σας

Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΜ-Θ κι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος κατηγόρησε ότι αποτελεί και “εργαλείο άσκησης μικροπολιτικής εκμετάλλευσης”. Τόνισε πως “θα έπρεπε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο στην οποία να παρθεί απόφαση για το πως θα λειτουργήσει”. Εδώ, υπογράμμισε και το εξής: “Μέχρι στιγμής το μοντέλο δεν ήταν λειτουργίας, ήταν μη λειτουργίας, παρά τις όποιες εκλάμψεις, χάρη στην αυτοθυσία συμπολιτών μας. Είναι κρίμα να πληρώνουμε 150.000 ευρώ τον χρόνο για να είναι κλειστό”.

Ο κος Δαμιανίδης στάθηκε κατηγορηματικός αναφορικά με την έλλειψη σχεδιασμού. “Είναι αστείος και πρόχειρος ο τρόπος που πάτε να το ανοίξετε. Πάμε και πάλι σε λάθος. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Μπορούμε να πάρουμε το μοντέλο λειτουργίας των Μεγάρων Αθήνας ή Θεσσαλονίκης και να το εφαρμόσουμε εδώ. Άλλο το μοντέλο λειτουργίας και άλλο ο προϋπολογισμός”, ξεκαθάρισε, ζητώντας “να γίνει επιτέλους οργανισμός – όχι άλλα πειράματα γύρω από το Μέγαρο. Χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία και καλλιτεχνικό υπόβαθρο”.

 

Δύο ακόμη προτάσεις για λειτουργικά κόστη και αξιοποίηση

“Έχουμε στα χέρια μας μία υποδομή αξίας 20εκ ευρώ”, αναγνώρισε εκ μέρους της ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ ο Μενέλαος Μαλτέζος και κατηγόρησε ότι “μας θυμίζει μία Ελλάδα που με ευκολία δανειζόμασταν κι επενδύαμε χωρίς να μετράμε την ανταποδοτικότητα και την χρησιμότητα στο μέλλον”. Πρόταση της παράταξής του είναι η εξής: “Να μπει ένα μόνιμο κονδύλι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τα ελάχιστα της λειτουργίας, και να συμπληρώνεται από πόρους της Περιφέρειας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Πρόκειται για μία υποδομή με βαλκανικές διαστάσεις. Θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της διασυνοριακότητας, με την διέλευση λεωφορείων από την Νυμφαία. Συμφωνούμε να περάσει στα χέρια της Περιφέρειας”. Την ολική χρηματοδότηση από το υπουργείο, χωρίς να δαπανούν χρήματα οι κάτοικοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης.

 

Περί σπατάλης και πολιτικών σκοπιμοτήτων

Όχι τόσο στο αύριο, αλλά στο χθες, στάθηκε ο επικεφαλής της Γνώσης και Συνεργασίας Βασίλης Τραϊφόρος. Κατηγόρησε ότι δαπανήθηκαν 20 εκ ευρώ “σε μία εποχή όπου θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να πάνε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ήταν ένα πολιτικό ολίσθημα, σκάνδαλο”. Πρότεινε να γίνει “μία μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο”. Όσο για την επόμενη μέρα του Μεγάρου Μουσικής, τα ασφαλή συμπεράσματα θα αρχίσουν να βγαίνουν μετά τις εκλογές…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑