Άποψη - Γνώμη

Published on March 31st, 2019 | by fileto

0

Χωροφύλακας ή Εξωφυλαρούχας;

Εμείς στη Μακεδονία λέμε «Εξωφυλαρούχα» τον ποδοσφαιριστή που ενώ η ομάδα του αγωνίζεται αυτός χαζεύει επιδεικτικά και αφήνει την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα της ομάδας του.

Η έκφραση αυτή μου ήρθε όταν διάβασα ότι ο πρωθυπουργός είπε στον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου που παράγει κρασιά στο Παγγαίο, τα φημισμένα Βιβλία Χώρα, ότι για τις ταμπέλες των Μακεδονικών προϊόντων θα γίνει …χωροφύλακας!

Πραγματικά δεν γνωρίζω από πού πηγάζει αυτός ο ακτιβισμός του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους Μακεδόνες επιχειρηματίες, άφησε πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι του διαλόγου, αναφορικά με την πειθώ του να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στα Σκόπια…

Ο Τύπος αναφέρει ότι απ’ ότι φαίνεται, όμως, οι “καταιγίδες” παραμένουν, παρ’ ότι έχουμε μπει για τα καλά στην Άνοιξη. Και αυτό, διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν μέσω κοινωνικής έντασης και δυσαρέσκειας για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν βρήκε την θετική ανταπόκριση που ανέμενε, ούτε στους κόλπους των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας. Αντιθέτως, η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται άκρως διχασμένη και ανήσυχη. Κλίμα που αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα.

Εκεί στο Μακεδονία Παλλάς (νάτη πάλι η Μακεδονία), παρουσία του πρωθυπουργού και 40 επιχειρηματιών, έγινε ένας διάλογος ο οποίος προφανώς και σημαδεύτηκε από γκρίνια, αλλά κυρίως από απορίες που οι πάντα θετικοί επιχειρηματίες έχουν, ως προς τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας.

Εκεί βρέθηκαν επιχειρηματίες όπως ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), ο θρακιώτης Νίκος Δαστερίδης (Dasteri) και άλλοι.

Οι άνθρωποι αυτοί πήγαν εκεί για να μάθουν επιτέλους ποια είναι αυτά τα θετικά μηνύματα και οι ευκαιρίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και μπορεί ο Αλέξης να τους είπε ότι: «Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών» , αλλά τα λόγια αυτά είναι εντελώς μετέωρα!

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν τόσο διχασμένοι, όσο και μπερδεμένοι. Ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου έδειξε στον πρωθυπουργό τα κρασιά των Σκοπίων, τα οποία σε μία έκθεση πλασάρονταν ως “μακεδονικά”. Άλλοι εξέφρασαν την απορία τους για το τί ακριβώς αλλάζει στη Συμφωνία και πώς θα τους επηρεάσει. Η δυσαρέσκεια αυτή μεταφέρθηκε και στην επικείμενη πρωθυπουργική αποστολή στη γείτονα χώρα, με κάποιους επιχειρηματίες να αρνούνται να συμμετάσχουν.

Πέραν αυτών είναι γεγονός ότι, η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίζεται άκρως διχασμένη. Δύο επιμελητήρια της πόλης, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αρνούνται να τον συνοδεύσουν. «Αυτό που έχει ανάγκη η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και δη της Βόρειας Ελλάδας, δεν είναι ένα ταξίδι για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών και δη για τα μακεδονικά προϊόντα. Απαντούμε λοιπόν αρνητικά σε μια πρόσκληση που δεν εξυπηρετεί προς αυτή την κατεύθυνση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο κλίμα και ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ξεκαθάρισε, απαντώντας στην πρόσκληση, πως «δεν συμμετέχουμε σε καμία αποστολή στα Σκόπια» «Απαντώ στο “Enterprise Greece”, τον φορέα που συντονίζει την αποστολή, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε.

Τραγική φιγούρα για μια ακόμη φορά και εκτός πραγματικότητας η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου αλλά και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Ο τελευταίος (ο Τσίπρας δηλαδή) διέψευσε ότι υπήρξε κλίμα γκρίνιας στη σύσκεψη. Έκανε λόγο για “fake news” και τόνισε πως «το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό, έγινε ουσιαστική συζήτηση κι εκφράστηκαν ανησυχίες από μόλις δύο επιχειρηματίες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στα εμπορικά σήματα».

Με άλλα λόγια οι άνθρωποι είναι έξω και μακριά από την αγωνία των επιχειρηματιών οι οποίοι ως πάντα δεκτικοί μια και επιχειρούν και δεν πολιτικολογούν είναι επιφυλακτικοί τόσο στην ασπίδα προστασίας των κυβερνητικών στελεχών, όσο και απέναντι στην μονομανία του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μοιάζει να «γλεντά», ακόμη και τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα για να κερδίσει πόντους στο Σκοπιανό ακροατήριό του.

Η αποκάλυψή του ότι, δέχθηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα», αποτέλεσε φαντάζομαι έκπληξη ακόμη και στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αν και υποστηρίζει με πάθος τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντίθετα για μια φορά ακόμη γίνεται …εξωφυλαρούχας στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και δεν μπορεί πλέον να τα διαχειριστεί!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑