Άποψη - Γνώμη

Published on April 15th, 2019 | by fileto

0

Δυό δρόμοι που έχουν διαφορετική κατεύθυνση

Η Θράκη μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τα κηρύγματα μίσους και σουλτανισμού από την πλευρά των γειτόνων μας, ιδιαίτερα μετά την «Γαλάζια Πατρίδα» του Ακάρ, δείχνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο νέων περιπετειών.

Φυσικά από την κυβέρνηση δεν περιμένει κανείς να αποδεχθεί ότι στη Θράκη θα πρέπει να ενισχυθεί μια εθνική στρατηγική η οποία θα γίνεται αποδεκτή από όλα σχεδόν τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη του αύριο.

Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα οι δρόμοι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευσης ΝΔ δεν συναντώνται πουθενά και αυτό είναι …ηλίου φαεινότερον.

Θα προσπαθήσω μέσα από δηλώσεις δύο πολιτικών της Θράκης, να σας δείξω ότι η χαλαρότητα με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να ξαναλιεύσει τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας είναι απόδειξη και της χαλαρής εξωτερικής της πολιτικής.

Ξεκινώ με μια νεαρή υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία και απηχεί την άποψη της ευρωπαίας μουσουλμάνας από τη Θράκη.

Αναφέρει λοιπόν: «Ερχόμαστε για να παλέψουμε για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, που το διαφορετικό, το άλλο, έτσι όπως προσπαθούν να το προβάλουν οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, δεν θα είναι ο στόχος δεν θα είναι στο στόχαστρο. Σ’ αυτό το μίσος που προσπαθούν να σπείρουν προς το διαφορετικό και το άλλο, νομίζω ότι η Θράκη, η περιοχή μας έχει να διδάξει ένα μάθημα στην Ευρώπη. Μπορεί να διδάξει το μάθημα της συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, τον πολυπολιτισμό. Πως μπορούνε διάφορα, ήθη, έθιμα, γλώσσες, θρησκείες να συνυπάρχουν. Γι’ αυτό καλώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, όλους τους δημοκράτες, όλους τους σοσιαλιστές, όλους όσους έχουν έγνοια την αυριανή μέρα να ταχθούμε μαζί για να παλέψουμε για μια δίκαιη, δημοκρατική Ευρώπη»

Τα παραπάνω τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά (κόρη του βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά από τη Ροδόπη) στην ομιλία της στο Επιμελητήριο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Όμορφος λόγος στρωμένος με ροδοπέταλα και χωρίς οξύνσεις που πραγματικά είναι εκτός πραγματικότητας μια και στη Θράκη το καζάνι βράζει…

Πάμε σε μια άλλη άποψη…

«Υπάρχουν διαδρομές χρήματος από την Τουρκία, λόγου χάρη αγοραπωλησίες γης στη Θράκη, μουσουλμάνοι αγοράζουν και χριστιανοί πωλούν, το πού βρίσκουν τα λεφτά πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε μιλώντας στο news247 o πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκτιμώντας πως στη Θράκη, «ψυχολογικά, το χριστιανικό στοιχείο νιώθει ότι υστερεί».

Μιλώντας για την κατάσταση στη Θράκη τόνισε ότι το τουρκικό προξενείο προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά των ελληνικών κομμάτων, ότι στις ευρωεκλογές ο χάρτης στη Ροδόπη και την Θράκη μπορεί να είναι γκρίζος και πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Θράκη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Η Θράκη είναι το πιο ευαίσθητο σημείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η περιοχή έχει μεγάλη γεωπολιτική-γεωστρατηγική αξία για την Ευρώπη γιατί από εκεί θα περνά ο νότιος ενεργειακός διάδρομος που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

 

Ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα την οποία δεν ήθελε η Δύση. Το κυρίαρχο αγαθό που υπηρετούσαμε ήταν το εθνικό συμφέρον. Έγινε ένας τιτάνιος αγώνας για να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολή δεν ενοχλούσε την Αμερική, αλλά η Δύση δεν ήθελε τον South Stream που ζήτησε η Μόσχα.

Ο Καραμανλής δεν είχε τη στήριξη της τότε διαπλοκής. Ένας λόγος που συμφέροντα ενοχλήθηκαν και κινήθηκαν εναντίον του ήταν το άνοιγμα στη Ρωσία και την Κίνα με την Cosco.

Η αποβιομηχάνιση της Θράκης ενισχύει την ανεργία.

Μετά το 2011 πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως χριστιανοί. Είχαμε ευρύτατο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 2.000 με 2500.

Υπάρχουν διαδρομές χρήματος από την Τουρκία, λχ. αγοραπωλησίες γης στη Θράκη, μουσουλμάνοι αγοράζουν και χριστιανοί πωλούν, το πού βρίσκουν τα λεφτά πρέπει να διερευνηθεί. Ψυχολογικά το χριστιανικό στοιχείο νιώθει ότι υστερεί. Το μειονοτικό κόμμα έχει κάνει συζητήσεις με σλαβόφωνους στη Μακεδονία και προσπαθεί να δημιουργήσει διαύλους με τους μουσουλμάνους στην Αθήνα και την παλιά μουσουλμανική μειονότητα στα Δωδεκάνησα.

Ο νομός Ροδόπης και Ξάνθης ήταν γκρίζος στις τελευταίες ευρωεκλογές με το μειονοτικό κόμμα να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Κατά 85% υπάρχει χειραγώγηση της μουσουλμανικής ψήφου από την Άγκυρα. Στις επόμενες ευρωεκλογές υπάρχει κίνδυνος να είναι και πάλι γκρίζος ο χάρτης στη Θράκη».

Συμπέρασμα: Οι δύο απόψεις δεν συγκλίνουν πουθενά και φυσικά μια χαλαρή άποψη δεν μπορεί να ισορροπήσει σε μια σκληρή αλήθεια που την βγάζει σαν καημό ένας θρακιώτης βουλευτής που στις τελευταίες εκλογές ένοιωσε στο πετσί του, τη σημαίνει …σκληρή γραμμή του Προξενείου και αδιάφορη στάση των χριστιανών ψηφοφόρων που δεν λένε να καταλάβουν, ότι στη Θράκη παίζονται παιχνίδια επιχειρηματικά, πολιτικά και προπαντώς εθνικά!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑