Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 14th, 2019 | by fileto

0

Ακόμη και οι Θάσιοι αποποιούνται κληρονομιές!

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδεύουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ο αριθμός τους ανήλθε σε 15.000.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος σε 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, οι σχετικές αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν το α’ τετράμηνο του 2019, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισάριθμες ή και ξεπερνούν εκείνες που έχουν καταγραφεί συνολικά για το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περί… τριπλασιασμού των αποποιήσεων το τρέχον έτος.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Θάσου, που πέρυσι συγκέντρωσε 60 αιτήσεις έναντι 50 το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Με διπλάσιες αποποιήσεις σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2019 και ο Πειραιάς, το Ειρηνοδικείο του οποίου δεν προλαβαίνει να… στοιβάζει τις σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία δε, μέσα σε τέσσερις μήνες σχεδόν 1.000 δημότες του έσπευσαν να αποποιηθούν την κληρονομιά, όταν ο αριθμός αυτών για το σύνολο του 2018 μόλις ξεπερνούσε τους 1.550.

Αυξητική είναι η τάση και στη Ρόδο, με τις αποποιήσεις στο νησί των Ιπποτών να «αγγίζουν» σήμερα τις 320, όταν το περυσινό έτος κινήθηκαν πέριξ των 640.

Στον αντίποδα, η ροή των αιτήσεων σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Βάμο Χανίων ή στην Κάλυμνο, είναι μειωμένη τους πρώτους μήνες του 2019 εν συγκρίσει με το κλείσιμο του 2018 (10 έναντι 106 πέρυσι και 40 έναντι 198 αντίστοιχα).

«Αυτό δεν σημαίνει πως στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε λιγότερες αποποιήσεις», σπεύδουν να σχολιάσουν αρμόδιες πηγές, αποδίδοντας την… υστέρηση στη στροφή του ενδιαφέροντος των κληρονόμων σε άλλες εργασίες, όπως αυτές του Κτηματολογίου. Άλλωστε, βάσει νόμου, έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αποποιηθούν την κληρονομιά, που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Σύμφωνα με νομικές πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος ξεκινάει από τη χρονική στιγμή που έμαθε για το θάνατο του κληρονομουμένου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑