Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 19th, 2019 | by fileto

0

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Οι νέοι πρέπει να πάνε στην κάλπη!

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην μάχη των ευρωεκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ξεχωρίζει είναι ο Πέτρος Κόκκαλης.

Είναι ένας από τους λίγους που μιλά για την ατζέντα των όσων απασχολούν την ΕΕ και μάλιστα για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον με πρόταγμα την κλιματική αλλαγή.

Ενδιαφέρουσα ήταν πρόσφατη τοποθέτησή του όπου σημείωσε ότι: «η ΕΕ είναι πρωτοπόρος σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε σχέση με άλλες υπερδυνάμεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα διατηρεί τις αξίες της ατομικής ελευθερίας και των ίσων δικαιωμάτων και θα χρησιμοποιήσει το τεχνολογικό της προτέρημα στην καθαρή ενέργεια, ώστε να παράξει μια βιώσιμη στρατηγική που εκφράζεται από τους Παγκόσμιους Στόχους».

Αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα την πρόταση του Πέτρου Κόκκαλη.

 

Τι ακριβώς είναι η πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ», την οποία εκπροσωπείται;

Πρόκειται για μια κίνηση πολιτών, η οποία, ως πολιτικό πρόταγμα, προωθεί τους 17  Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, εκατοντάδες κράτη, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Βασικοί άξονες αυτού του οδικού χάρτη για το μέλλον αποτελούν η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η διασφάλιση της  βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ευημερία όλων των πολιτών. Θέματα δηλαδή που θα μας απασχολήσουν εντόνως την επόμενη δεκαετία, η οποία εκτιμώ πως θα είναι μια δύσκολη εποχή, μια εποχή γενναίων αποφάσεων για όλους μας. Γι’ αυτό και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων και την ένταξή τους στην ατζέντα  των πολιτικών διεργασιών σε Ελλάδα και ΕΕ.

 

Η Ευρώπη δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα τελευταία, πιστεύετε πως θα καταφέρει να μείνει ενωμένη ή το πείραμα θα αποτύχει;

Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Το ερώτημα είναι ποιο δρόμο θα επιλέξουμε: εκείνον της βιώσιμης προόδου, της συνεργασίας, της  αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης ή εκείνον του συντηρητισμού και του σκοταδισμού; Αυτό είναι το διακύβευμα και οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές και να εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και θα υπηρετήσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ευρύτερες, προοδευτικές συμμαχίες, αλλιώς δεν πρόκειται να μείνει ενωμένη η Ευρώπη. Εμείς θεωρούμε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους μια κοινή γλώσσα κατανόησης αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

 

Σε όλες τις συνεντεύξεις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνετε αναφορές στην κλιματική αλλαγή. Για πολλούς ανθρώπους, βέβαια, αυτό θεωρείται μια μακρινή απειλή, είναι έτσι τα πράγματα;

Ίσα, ίσα, οι επιστημονικές μελέτες είναι ξεκάθαρες και προδιαγράφουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για όλους μας. Πρέπει να καταλάβουμε πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια άμεση παγκόσμια απειλή. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Καμία χώρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα ζήτημα που αφορά άπαντες ανεξαιρέτως, γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να πράξουμε τα μέγιστα, ώστε να παραμείνει βιώσιμος. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε. Οι άνθρωποι που πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» έχουμε πολυετή κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δουλεύουμε διαρκώς, προκειμένου να εισαχθεί στον πολιτικό διάλογο το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Διοργανώνουμε ανοιχτές συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και ειδικούς, ώστε να ανοίξουμε το διάλογο με τους συμπολίτες μας και να τους ενημερώσουμε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

 

Πάμε λίγο στην εγχώρια συζήτηση -η αξιωματική αντιπολίτευση ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στην υποψηφιότητά σας, αφήνοντας αιχμές περί διαπλοκής. Τι απαντάτε;

Μα, τι  να απαντήσω; Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταλαβαίνει, δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι. Δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πολιτική. Βέβαια, είναι κάπως αστείο το γεγονός ότι τα ζητήματα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση -αυτομάτως καθιστά οξύμωρη κάθε περαιτέρω συζήτηση. Κοιτάξτε, τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζονται από λαϊκισμό και αποτελούν έναν ολισθηρό δρόμο. Δε θα λάβω μέρος σ’ αυτό. Υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθούμε από τα ενοχικά σύνδρομα του καθενός.

 

Θα ήθελα ένα σχόλιο για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…

Ο πρωθυπουργός είναι ένας ικανός άνθρωπος, τον οποίο εκτιμώ. Αν και είναι νέος, ταυτόχρονα είναι και ένας έμπειρος, πλέον, πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες προκλήσεις. Μας συνδέουν κοινές αξίες, αλλά και κοινές ανησυχίες για το μέλλον. Τώρα όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη περίμενα πολλά περισσότερα, ιδίως στη νοοτροπία. Είναι ένας σοβαρός, μορφωμένος άνθρωπος, εντούτοις συχνά υποκύπτει στον λαϊκισμό και το κομματικό όφελος.

 

Σας ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού της αποχής στις  προσεχείς κάλπες; Κάτι πρέπει να σημαίνει αυτό…

Προφανώς και με απασχολεί η αποχή, όπως και κάθε πολίτη. Βέβαια την κατανοώ, εν μέρει. Ο κόσμος έχει αποκαθηλώσει την παραδοσιακή πολιτική, η εμπιστοσύνη είναι στο ναδίρ. Για μένα το σημαντικότερο στοίχημα, για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές. Το δικό τους μέλλον διακυβεύεται αυτή τη στιγμή και είναι αυτοί που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση των σύγχρονων προκλήσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑