Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 12th, 2019 | by fileto

0

Ολική καταστροφή στη Ροδόπη από τον κυκλώνα

«Ταφόπλακα» για εκατοντάδες καλλιεργητές ιδιαίτερα του νομού Ροδόπης ήταν η απογευματινή κακοκαιρία της Τετάρτης 10 Ιουλίου.

Κυρίως σε Αίγειρο, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Ίασμο, Παραδημή, Καλαμόκαστρο, Κρωβύλη, Κρανοβούνια, Μεγάλο Δουκάτο, Αγίους Θεοδώρους, Προσκυνητές, Αμάραντα και στους παρακείμενους οικισμούς υπήρξαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε καλλιέργειες, καθώς από αυτά τα χωράφια πέρασε το καταστροφικό χαλάζι. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βγήκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες σε εκτάσεις που επλήγησαν, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό ο υπολογισμός των ζημιών και άρα σε δεύτερο χρόνο οι αποζημιώσεις. Το κατά πόσο οι εκτιμήσεις εν τέλει θα ολοκληρωθούν γρήγορα, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Τουλάχιστον 50.000 είναι τα στρέμματα που καταστράφηκαν – τα περισσότερα ολοσχερώς – από το χαλάζι, ενώ «πληγές» μετρούν και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τους δυνατούς αέρηδες και την ισχυρή βροχόπτωση.

Απηυδισμένοι είναι μετά από την καταστροφική κακοκαιρία καλλιεργητές των πληγεισών περιοχών, καθώς και κάτοικοι από τις περιοχές των οποίων πέρασε το χαλάζι, που είδαν σπίτια ή μαγαζιά να πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα και άλλες ιδιοκτησίες τους με φθορές. Αναμένουν να δουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και επικουρικά κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να «σώσουν» έστω και λίγο το μεροκάματο. Επαγγελματίες και μη αγρότες είναι τραυματισμένοι.

πηγή: στοιχεία από τον Χρόνο Κομοτηνής


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑