Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 25th, 2019 | by fileto

0

Πηγαίνουν Βουλγαρία για φάρμακα που εξαφανίστηκαν από την αγορά

Μόνιμη αγωνία των Ελλήνων ασθενών αποτελεί η εύρεση των αναγκαίων για τη θεραπεία τους φαρμάκων.

Μάλιστα ορισμένοι από την περιοχή της Καβάλας, πηγαίνουν στην γειτονική Βουλγαρία για να τα αγοράσουν από τα φαρμακεία των πόλεων της συνοριογραμμής τα οποία γνωρίζοντας το πρόβλημα έχουν τα ανάλογα σκευάσματα και μάλιστα σε πολύ πιο χαμηλές τιμές.

Οι ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά είναι ένα φαινόμενο που έχει παγιωθεί την τελευταία δεκαετία, κάνοντας την καθημερινότητα πολλών ασθενών, αλλά και των φαρμακοποιών ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σε έλλειψη βρίσκονται επισήμως 110 φαρμακευτικά σκευάσματα (κωδικοί), πολλά εκ των οποίων είναι πρώτης γραμμής: από αντιφλεγμονώδη και κολλύρια έως αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιθρομβωτικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

«Ο αριθμός των φαρμάκων σε έλλειψη είτε ολική είτε μερική (σ.σ. κυκλοφορία σε μικρότερη ποσότητα από τις ανάγκες των ασθενών), δεν είναι σταθερός και αυξομειώνεται από περιοχή σε περιοχή», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς αναγκάζονται είτε να αλλάξουν τη θεραπεία, καθώς δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που τους σύστησε αρχικά ο γιατρός, είτε να μην την ακολουθήσουν πλήρως. Το καθημερινό δικό μας πρόβλημα και αγωνία είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τα φάρμακα υπό έλλειψη για τους ασθενείς που απευθύνονται σε εμάς. Ψάχνουμε σε πολλές διαφορετικές φαρμακαποθήκες για να συμπληρώσουμε τον αναγκαίο αριθμό συσκευασιών που χρειάζονται για τη θεραπεία του ασθενούς, ή επικοινωνούμε μεταξύ μας για το ενδεχόμενο κάποιο άλλο φαρμακείο να διαθέτει τις απαραίτητες ποσότητες», σημειώνει.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑