Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 26th, 2019 | by fileto

0

4+ κρούσματα στη Καβάλα με τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 19 ως τις 25 Ιουλίου αναφέρθηκαν άλλα πέντε περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Εξ αυτών τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Τα άλλα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στις ήδη «μολυσμένες» περιοχές, ενώ στον χάρτη των επίμαχων περιοχών, Ξάνθης, Καβάλας, Πιερίας, Λάρισας, Καρδίτσας- μπήκε αυτήν την εβδομάδα και η Αττική.

Στον νομό Καβάλας έχουν δηλωθεί σχεδόν τα μισά κρούσματα – τα τέσσερα εκ των δέκα.

Από τους ασθενείς, οι τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – δύο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ένας σε θάλαμο. Η επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι οι ασθενείς είναι ηλικίας από 52 έως 77 χρόνων.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

 

Τα κρούσματα της Καβάλας

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που νοσηλεύθηκαν  και νοσηλεύονται στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Εκ των τεσσάρων ασθενών που επιβεβαιώθηκαν ως φορείς, οι δύο είχαν πολύ καλή εξέλιξη και έλαβαν εξιτήριο, ενώ τα άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, με την διαφορά ότι πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας έχουν ξαναασχοληθεί με τέτοιου είδους περιστατικά και ξέρουν τι να κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε χρονιά στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν στην Α΄ Παθολογική κλινική Καβάλας 17 περιστατικά.

Να επισημανθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου «δραστηριοποιείται» στην Π.Ε. Καβάλας, εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, ενώ το διάστημα που απαιτείται για να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο αν προσβληθεί από μολυσμένο κουνούπι, είναι από 2 έως 14 ημέρες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλα άτομα, πάνω από 50 ετών. Να σημειωθεί ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από δήγμα κουνουπιού που έχει μολυνθεί από αποδημητικά πουλιά που έχουν έρθει από νότιες χώρες.

Τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και το 5ο ύποπτο για ιό του Δυτικού Νείλου, προέρχονται από την περιοχή του δήμου Νέστου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑