Lifestyle

Published on July 30th, 2019 | by fileto

0

Μυρίζουν Καβάλα οι 26 ιστορίες του Θεόδωρου Γρηγοριάδη

Watermark.aspx_Από το Παγγαίο, την Καβάλα, τον Έβρο µέχρι την Αθήνα, αλλά και τη Σαµψούντα, την Τυνησία, τη Συρία, το Βερολίνο και τη Στοκχόλµη, οι άνθρωποι διασχίζουν σύνορα, πολιτισµούς και προσωπικά όρια, βιώνουν ιστορικές αλλαγές, διεκδικούν διαφορετικές ταυτότητες, αναζητούν µια καινούργια αρχή ή και το άδοξο τέλος τους, ακροβατούν ανάµεσα στο πάθος για τη ζωή και στο βάρος µιας απώλειας.

Οικογενειακές ιστορίες, αδιέξοδες σχέσεις και παθιασµένοι έρωτες, µοναχικοί και αινιγµατικοί άνθρωποι, αποτραβηγµένοι και περιθωριακοί χαρακτήρες, µετανάστες και πρόσφυγες, πόρνες και τραβεστί, µικροαστοί και αγρότες, άνθρωποι της γειτονιάς αλλά και φερµένοι από τα όνειρα.

Είκοσι έξι ανθρώπινες ιστορίες, δοσµένες µε χιούµορ και συγκίνηση, γραµµένες την τελευταία εικοσιπενταετία, καταγράφουν τις συµπεριφορές και τις αλλαγές σε σχέση µε την κοινωνία και την Ιστορία, συνθέτοντας µία πολύχρωµη τοιχογραφία µέσα στην οποία κάθε αναγνώστης µπορεί να αναγνωρίσει και τη δική του φωνή.

 

Δεν μπορείς να κρυφτείς σε ένα μικρό χωριό

«Με είδε στην πλατεία του χωριού, παραμονές του Προφήτη Ηλία, και μου λέει “Τον άλλο μήνα οργανώνουμε συνάντηση οι παλιοί του γυμνασίου . Σε θέλουμε κοντά μας”.  Δεν μπορείς να κρυφτείς σε ένα μικρό χωριό, αν και η συνάντηση θα γινόταν στο διπλανό, στη Νικήσιανη – εκεί πηγαίναμε γυμνάσιο για έξι χρόνια.

Ιούλιο μήνα με ειδοποίησε, μέχρι τον Αύγουστο έλεγα να συμβεί κάτι αναπάντεχο και να ακυρώσει τη βραδιά, ώστε να έχω μια πιστευτή δικαιολογία. Ποτέ δεν ξέρεις, έλεγα και θύμωνα στη σκέψη, τι δουλειά έχω εκεί μαζί τους. Μια τσούρμα παντρεμένοι σαρανταπεντάρη-δες, με κοιλίτσες, με βαμμένα μαλλιά, με ερωτήσεις κουραστικές, διερευνητικές, καλώς τον, ανύπαντρος ακόμη, α, ρε συ, ήξερες από τότε το νόημα της ζωής».

 

Ο επώνυμος Παγγαιορείτης πολίτης του κόσμου

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας το 1956. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας το 1990 με το μυθιστόρημα “Κρυμμένοι άνθρωποι”. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων “Ο αρχαίος φαλλός”, 1991, τα μυθιστορήματα “Ο ναύτης”, 1993, “Ο χορευτής στον ελαιώνα”, 1996, “Τα νερά της Χερσονήσου”, 1998, “Το Παρτάλι”, 2001, “Έξω απ’ το σώμα”, 2003, “Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές”, 2005, η συλλογή διηγημάτων “Χάρτες”, 2007, η νουβέλα “Δεύτερη γέννα”, 2009, και τα μυθιστορήματα “Ο παλαιστής και ο δερβίσης”, 2010, “Το μυστικό της Έλλης”, 2012, “Ζωή μεθόρια”, 2015 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2016), “Καινούργια πόλη”, 2017.

Την τριετία 1999-2003 διοργάνωσε σειρά λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. “Το Παρτάλι” εκδόθηκε στη Γαλλία, την άνοιξη του 2003, από τις εκδόσεις “AlterEdit” και παρουσιάστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011. Η “Δεύτερη γέννα”, ανέβηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Καβάλας το 2009. Η συλλογή διηγημάτων “Χάρτες” ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο “Παλαιστής και ο δερβίσης” για το Athens Prize for Literature του περιοδικού “(δέ)κατα”, για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Το μυθιστόρημα “Ζωή μεθόρια” κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 2016 (ανακοινώθηκε το 2017). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα “Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές” μεταφράστηκε στα αραβικά και εκδόθηκε στην Αίγυπτο, σε μετάφραση Χάμντι Ιμπραχίμ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ζει στη Νέα Σμύρνη και διδάσκει αγγλικά στη μέση εκπαίδευση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑