Εκδηλώσεις

Published on August 5th, 2019 | by fileto

0

Όμηρος με Κοτανίδη στα Ποντιακά στους Φιλίππους

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων θα ακουστεί ο λόγος του Ομήρου που εξυμνεί τα κατορθώματα του πολυμήχανου Οδυσσέα σε ποντιακή διάλεκτο έργο του συγγραφέα Γιώργου Κοτανίδη.

Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων με πρωταγωνιστή τον γιό του συγγραφέα και γνωστό ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη.

Ο Παύλος Κοτανίδης χρειάστηκε πολλά χρόνια δουλειάς για να μεταφέρει το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου στην Ποντιακή διάλεκτο, την συγγενέστερη με την Ιωνική διάλεκτο στην οποία είναι γραμμένα τα Ομηρικά έπη. Στην πανηγυρική παρουσίαση της έκδοσης που έγινε από τις εκδόσεις «Κάκτος» στην Παλιά Βουλή, ο κορυφαίος φιλόλογος Μιχάλης Κοπιδάκης που μελέτησε το κείμενο και την μετάφραση, χαρακτήρισε τον Παύλο Κοτανίδη «επιδέξιο μεταφραστή και σοφό ποιητή».

Μια παράσταση θεατρικού αναλόγιου στα πλαίσια του οποίου ο ηθοποιός θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την Οδύσσεια με συνοδεία ποντιακής λύρας από τον κορυφαίο λυράρη Παναγιώτη Κογκαλίδη.

 

Ταυτότητα

Κι όντες η ροδοδάχτυλος νυχτοθρεμέντσα Αυγούλα εφάνθεν…

Ο Γιώργος Κοτανίδης διαβάζει αποσπάσματα της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» στην Ποντιακή διάλεκτο.

Μετάφραση στην Ποντιακή διάλεκτο: Παύλος Κοτανίδης

Μουσική συνοδεία λύρας: Παναγιώτης Κογκαλίδης

Φιλική συμμετοχή στα χορευτικά: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

 

Κοτανίδης από τον Μαυρόβατο Δράμας

Ο Παύλος Κοτανίδης είναι Πόντιος συγγραφέας και μεταφραστής που γεννήθηκε στο Καρς του Αντικαυκάσου στον ευρύτερο Πόντο το 1915 και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα το 1922 από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, σε ηλικία επτά ετών.

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους καρσλήδες στον Μαυρόβατο Δράμας.

Πολέμησε εναντίον της Γερμανίας σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Παρανέστι Δράμας και πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς. Εν συνεχεία υπηρέτησε στον δικαστικό κλάδο σαν γραμματέας Πρωτοδικών.

Υπήρξε άριστος γνώστης της ποντιακής διαλέκτου την οποία γνώριζε «από πρώτο χέρι» επειδή την έζησε αλλά και επειδή την μελέτησε διεξοδικά.

Έχει μεταφράσει την «Οδύσσεια» και την «Ιλιάδα» του Ομήρου στην ποντιακή διάλεκτο καθώς και αρκετά έργα των αρχαίων τραγικών μας και κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Η μετάφρασή του της «Ειρήνης» έχει παιχτεί πριν τριάντα πέντε χρόνια στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αθήνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» από την «Νέα Ποντιακή Σκηνή» του Λάζου Τερζά με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές κριτικές.

Ήδη από το 1951 εξέδωσε και ανέβασε  στην Δράμα το ποντιακό ηθογραφικό ερωτικό δράμα «Ναϊλοί ποι’ κ’ εξέρ» και την δεκαετία του ’80 το δράμα «Τη νύφες το μας». Έγραψε αρκετά θεατρικά έργα στην ποντιακή αλλά και στην νέα ελληνική, αρκετά από αυτά έχουν παιχτεί από ποντιακούς συλλόγους. Ο ίδιος σκηνοθετούσε τα έργα του στον «Σύλλογο Ποντίων Ζωγράφου» όπου δίδασκε και την ποντιακή διάλεκτο.

Το 1939 παντρεύτηκε την Θρακικής καταγωγής Ευαγγελία Τενεκετζή και απέκτησαν τρία παιδιά. Απεβίωσε το 2006 σε  ηλικία 91 ετών.

 

Ο Γιώργος Κοτανίδης από την Θεσσαλονίκη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Tελείωσε τη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και αμέσως συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου έμεινε την περίοδο (1970-75), και πήρε μέρος στις παραστάσεις: “Όπερα του ζητιάνου” του Τζων Γκαίη, “Ιστορία του Αλή Ρέτζο” του Π. Μάρκαρη, “Η πτήση του Λίντμπεργκ” του Μπ. Μπρεχτ, “Κι’εσύ χτενίζεσαι”, “Μια ζωή Γκόλφω”  του Σπ. Περεσιάδη, και “Ο Τυχοδιώκτης” του Μ. Χουρμούζη.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα “Περικλής“ του Σαίξπηρ και “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα“ του Ο νηλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στην “Δυτική αποβάθρα” του Κολτές σε σκηνοθεσία Ludovic Lagarde, σε σκηνοθεσία Barbara Weber και στην “Πρόβα νυφικού” σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο “OMΠΙΝΤΑ, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη” όπου έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο.

Τελευταία έπαιξε τον ρόλο του Μαιτρ-Μεφίστο στο “Δείπνο” του Χέρμαν Κοχ, σε σκηνοθεσία Λίλυς Μελεμέ.

Έπαιξε σε πολλές ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

 

Και ο λυράρης Παναγιώτης Κογκαλίδης

Ασχολείται με την ποντιακή λύρα σαν επαγγελματίας μουσικός από το 1988 και έχει στο ενεργητικό του πολλές δισκογραφικές δουλειές. Παίζει επίσης μπουζούκι και παραδοσιακό βιολί.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής.

Είναι δάσκαλος ποντιακής λύρας και μαθητές του έχουν πάρει διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Έχει εργαστεί ως μουσικός, αλλά και ως δάσκαλος, σε ποντιακούς συλλόγους στην Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑