Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 7th, 2019 | by fileto

0

Ευθύνες για τη φωτιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Πέρασε καιρός μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά, τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου 2017 ξέσπασε στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, και ήρθε η ώρα να βγει στο φως το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας φαίνεται πως απέδωσε τις αιτίες σε αµέλεια του εργολαβικού συνεργείου που εκτελούσε εργασίες εντός του τεμένους, αναφέροντας ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης. Ωστόσο, μετά από δύο αναβολές, η υπόθεση δεν έχει μέχρι σήμερα εκδικαστεί.

Παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση του θέματος και όπως παγίως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) διέταξε την επόμενη αμέσως μέρα της πυρκαγιάς τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για το συμβάν.

Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 με την υποβολή της σχετικής Πορισματικής Έκθεσης που, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά το ThePressProject (TPP), αποτελεί κόλαφο για σειρά υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία φέρεται να υπέπεσαν στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος, της φθοράς λόγω ασυνήθιστης χρήσης ή εγκατάλειψης ή παράνομης χρήσης πράγματος που ανήκει στην υπηρεσία (του μνημείου εν προκειμένω) και της αμελούς ή ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.

Ο πειθαρχικός έλεγχος των υπαλλήλων

Λόγω της σοβαρότητας των παραπτωμάτων που διαπιστώνει το Πόρισμα της ΕΔΕ, τα οποία επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από αυτές που η ίδια μπορούσε σύμφωνα με τον νόμο να επιβάλει, η προηγούμενη Υπουργός Πολιτισμού, Μ. Ζορμπά, στην οποία ο σχετικός φάκελος κοινοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2019, παρήγγειλε την παραπομπή των εμπλεκόμενων υπαλλήλων στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η διοικητική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουνίου 2019, οπότε και το παραπεμπτήριο έγγραφο και αντίγραφα του φακέλου κοινοποιήθηκαν στους ελεγχόμενους υπαλλήλους, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιληφθεί συνολικά της υπόθεσης, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, δεδομένου ότι η δικαστική διερεύνηση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης.

Η παραπομπή των υπαλλήλων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στο Τύπο (βλ. εδώ κι εδώ). Στο πρώτο εξ αυτών, γίνεται σαφής προσπάθεια συσχέτισης της παραπομπής των υπαλλήλων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με τις επικείμενες τότε εθνικές εκλογές, κάνοντας λόγο για «πολιτικές διώξεις»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η από 5 Ιουλίου ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, που αναφέρθηκε σε «μεθόδευση» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και «σπίλωση υπαλλήλων» (βλ. εδώ).

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πρόκειται πράγματι για πολιτική δίωξη ή για μια διαδικασία που έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων;

πηγή: ThePressProject (TPP)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑