Άποψη - Γνώμη

Published on August 18th, 2019 | by fileto

0

Οι γενναίοι της Σαμοθράκης

Τα τελευταία γεγονότα που αμαύρωσαν τον ήδη ταλαιπωρημένο τουρισμό μας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ιδιαίτερα δε την ακριτική Σαμοθράκη φέρνουν στο φως την άδικη μοίρα των ανθρώπων που έτυχε να κατοικούν στις εσχατιές της πατρίδας μας.

Κι είναι ένα καλό μάθημα σε όλους όσους ασχολούνται όχι μόνο με τον τουρισμό μας, ότι το να ζεις στην οριογραμμή είναι απλά μια επιλογή …ελπίδας και καρτερίας!

Φανταστείτε αυτό που συνέβη στη Σαμοθράκη να γινόταν στον Αργοσαρωνικό ή την Κρήτη, στα Κυκλαδονήσια και στην Ζάκυνθο.

Πολύ δε περισσότερο να γινόταν στη Θάσο όταν τα φέρι δεν θα μπορούσαν για διαφόρους λόγους να επιτελέσουν τις ακτοπλοϊκές τους υποχρεώσεις!

Η Σαμοθράκη εδώ και χρόνια ζει το δικό της δράμα, το οποίο καλά γνωρίζουν οι ίδιοι οι Σαμοθρακίτες που αναγκάζονται να υπομένουν μια κουτσή συγκοινωνία.

Αυτή η συγκοινωνία αν δεν συνεπικουρείτο από τα σκάφη του Λιμενικού τις ονομαστές «καταδιώξεις» που μεταφέρουν εκτός των άλλων και τους ασθενείς στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και καταδιώκοντας τις αθρόες αφίξεις των παράνομων μεταναστών που φτάνουν μέχρι και την Λαδοξέρα, τότε «μαύρα τα γραμμένα τους».

Και να φανταστεί κανείς ότι η Σαμοθράκη έχει στον κατάλογο του δημοτολογίου της πλήθος επιφανών επίτιμων δημοτών, λαμπερά ονόματα της πολιτικής που τιμήθηκαν αλλά φεύγοντας από εκεί πέραν του τίτλου της πήραν μαζί τους και κάποιες φωτογραφίες που ίσως να μην τους θυμίζουν και την αναγόρευσή τους.

Χρόνια τώρα η Σαμοθράκη νήσος γενναίων, έχει στην ιστορία της μια βάρβαρη επιδρομή των Οθωμανών που με την σφαγή της, η καλύτερα το ολοκαύτωμά της που όπως αναφέρει η ιστορία έγινε την 1 Σεπτεμβρίου του 1821, και είναι ένα αιματηρό γεγονός της Επανάστασης του 1821 κατά το οποίο οι επιδρομείς σφαγίασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.

Η αιμορραγία συνοδεύτηκε με την απομάκρυνση των κοριτσιών που έφυγαν με πλοία για να παντρευτούν στην Αμέρικα, και αποτυπώθηκε θαυμάσια το γεγονός αυτό στην ταινία Νύφες του Παντελή Βούλγαρη.

Η Σαμοθράκη πέρασε πολλά και γι’ αυτό ίσως οι κάτοικοί της είναι λίγο αψείς, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι μετανάστες της γύρισαν πίσω και με τα χρήματά τους κατάφεραν να στήσουν έναν υποτυπώδη τουρισμό στην αρχή, αλλά στην πορεία μια βάση για βιοπορισμό.

Τα Λουτρά της Σαμοθράκης, οι Βάθρες, το όρος Σάος αλλά και οι περίεργες και μοναδικές παραλίες της σε συνδυασμό με το φρέσκο ψάρι και την άγρια ομορφιά του νησιού έδωσαν σε συνδυασμό με την Παλαιάπολη και το Ιερό των Αρχαίων Θεών, αλλά και τα Καβείρια μυστήρια μια ώθηση στη τουριστική οικοτεχνία του νησιού.

Ποτέ η Σαμοθράκη δεν αποτέλεσε ένα νησί όπου θα μπορούσε να στηθεί το τουριστικό θαύμα της Κορσικής και της Σαρδηνίας, γιατί απλούστατα ποτέ δεν πίστεψαν στις δυνατότητές της.

Κι έρχεται το τελευταίο γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ότι μικρό ή μεγάλο έγινε στο νησί που πολλές φορές μένει αποκλεισμένο τον χειμώνα και παρακαλούν όσοι γενναίοι μένουν εκεί να μην συμβεί το παραμικρό και χρειαστούν μεταφορά στο νοσοκομείο, ναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Μου έκανε εντύπωση η απουσία από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τόσο του Επιμελητηρίου του Έβρου, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, της Περιφέρειας που αντέδρασε με αργά ανακλαστικά ίσως γιατί είχε διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι το θέμα είναι σε λύση, όσο και από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη.

Βέβαια τα όσα διαδραματίστηκαν μετά, με τα πλοία να γεμίζουν και να μην μπορούν να ελιμμενιστούν στην Καμαριώτισσα, τους εξαγριωμένους αποκλεισμένους τουρίστες, την απουσία μιας ουσιαστικής συνδρομής στην διαβίωσή τους, την αποζημίωσή τους και τα λοιπά θα τα αφήσω στη άκρη.

Μου έκανε εντύπωση ότι ένας δεν πήγε εκεί να καθίσει στους καταπέλτες ως εκπρόσωπος της περιοχής και να τους ζητήσει …ταπεινά συγνώμη και όχι να βγαίνουν στα κανάλια και να ρίχνει ο ένας το σφάλμα στον άλλον.

Τραγική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έριχνε μύδρους στην διαχείριση από την κυβέρνηση όταν πριν από επτά μήνες ήταν εκεί ο τότε πρωθυπουργός και επίτιμος δημότης του νησιού Αλέξης Τσίπρας και αν διαβάσει κανείς το τι είπε στους Σαμοθρακίτες, κανείς από το κόμμα του δεν έπρεπε να ομιλεί, πόσο μάλλον ο Νεκτάριος Σαντορινιός που τον είχα και για σοβαρό Δωδεκανήσιο!

Ο τουρισμός για φέτος στη Σαμοθράκη έκλεισε με τον πιο ελεεινό τρόπο. Ο Μανούσης που ήταν ο μοναδικός πλοιοκτήτης και γέννημα του νησιού, λέει ότι θα τα παρατήσει και θα πάει τα πλοία του σε άλλα λιμάνια, μια και ο ίδιος αγανάκτησε.

Και η Σαμοθράκη θα μείνει μόνη της και οι γενναίοι της θα μετράνε τις πληγές τους τις νύχτες του χειμώνα όπου δεν θα έχουν κάνει …ταμείο από τον τουρισμό.

Πάλι η «καταδίωξη» θα μεταφέρει ασθενείς στην Αλεξανδρούπολη, πάλι όσοι την επισκέπτονται θα λένε μεγάλα λόγια και στο φινάλε πάλι θα έχουμε τα ίδια γεγονότα που θα αμαυρώνουν την φήμη της.

Οι Κάβειροι δεν ξέρω αν άφησαν κατάρα στη νησί αλλά σίγουρα δεν μπορούν να γυρίζουν το παιχνίδι, μια και οι φορείς εξουσίας δεν είναι σε θέση να εξαγνίσουν το νησί αυτό από την …κακιά του μοίρα!

Και είναι τόσο όμορφο νησί, λουσμένο στην πανσέληνο που βγαίνει από το Σάος!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑