Άποψη - Γνώμη

Published on September 16th, 2019 | by fileto

0

Όταν χάθηκε η επαφή… ήρθε η τηλεφωνική απάτη!

Η κατάσταση με τους απατεώνες που καθημερινά κοσμούν με τις υποθέσεις τους τα δελτία της αστυνομίας, έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Τα καλά δομημένα κόλπα με το ξαφνικό τηλεφώνημα με το οποίο ο απατεώνας ποντάρει στο ξάφνιασμα του θύματος το οποίο με τη σειρά του, λες και έχει το σύνδρομο της Στοκχόλμης υπακούει τυφλά στον απατεώνα εντολέα του και στο φινάλε βρίσκεται να του δίνει χιλιάδες ευρώ, είναι συνηθισμένο.

Το ίδιο συνηθισμένο και το κόλπο με τον απατεώνα «μαϊμού» τεχνικό της ΔΕΗ που παραπλανά το θύμα, και του δημιουργεί σύγχυση λέγοντάς του να πάρει μαζί του τα τιμαλφή και τα μετρητά, γιατί αν γίνει βραχυκύκλωμα θα λαμπαδιάσει το σπίτι. Είναι επίσης μια ιστορία που παίχτηκε πολλές φορές με μεγάλα κέρδη για τους απατεώνες.

Μέσα σε αυτά βάλτε και τις απάτες μέσα από το ίντερνετ όπου επιτήδειοι πουλάνε αυτοκίνητα και πάσης φύσεως κινητά τα οποία δεν φτάνουν στους παραλήπτες και τα θύματα καταφεύγουν στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα.

Πέραν αυτών έχουμε και άλλες ιστορίες με θύτες και θύματα διαφόρων ηλικιών που μέσα στη γενικότερη κρίση των τελευταίων χρόνων γίνονται ευφάνταστα σενάρια για ταινία και για σήριαλ!

Για να δούμε τι μας φέρνει το αστυνομικό δελτίο πρόσφατα και αφορά τρείς κοινότυπες υποθέσεις απάτης μέσα από το δαιδαλώδες διαδίκτυο οι οποίες εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου είχε αναρτήσει, σε πλατφόρμα αγοραπωλησιών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελία πώλησης προνομιακών – φοιτητικών πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (κάρτες sim), οι οποίες προσφέρονταν έναντι συμφέρουσας και δελεαστικής τιμής.

Κατόπιν τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το φερόμενο πωλητή συμφώνησαν να προβούν σε αγοραπωλησία, καταθέτοντας αντίστοιχα το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε για την αγορά τους σε λογαριασμό ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος που του υποδείχθηκε, ωστόσο ουδέποτε παρέλαβε τα προς πώληση προϊόντα.

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου καθώς και το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα πραγματοποίησης των συναλλαγών.

Από την επακόλουθη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και των λοιπών δεδομένων που προέκυψαν αλλά και από περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, προέκυψε η εμπλοκή του ημεδαπού στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και σε ακόμη δύο περιπτώσεις απάτης, με παρόμοια μέθοδο και τρόπο δράσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του ημεδαπού και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις.

Για να καταλάβετε ότι σε όλη την Ελλάδα οι απατεώνες εργάζονται κανονικά και περιμένουν τα θύματά τους στην γωνία.

Σε χώρα του εξωτερικού οι απατεώνες δρούν με πιο συστηματικό τρόπο για να μην νομίζουμε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοιες …απατεωνιές!

Γνωστός μου μπήκε σε πασίγνωστη σελίδα στην οποία μπαίνουν χιλιάδες οι οποίοι αναζητούν στέγη να νοικιάσουν.

Εκεί λοιπόν μετά από ανταλλαγή emails και μηνυμάτων οι απατεώνες κατόρθωσαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο μια σελίδα ηλεκτρονική ίδια με την γνωστή ιστοσελίδα εξεύρεσης ακινήτων και ο ενδιαφερόμενος είχε την εντύπωση ότι είχε να κάνει με την εταιρεία αυτή και έπεσε στη λούμπα.

Του έφαγαν δύο ενοίκια, δηλαδή κάπου 2.000 ευρώ και όταν κατάλαβε την απάτη και πήγε στην αστυνομία της ευρωπαϊκής χώρας εκεί τον περίμενε ένα ακόμη σοκ, όταν του είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τους εντοπίσουν μια και τα χρήματά του είχαν ταξιδέψει σε φορολογικούς παραδείσους!

Στην γειτονιά του κόσμου η απάτη πάει σύννεφο και όπως όλα δείχνουν ο ένας πάει να ρίξει τον άλλο με αποτέλεσμα να κουμπωνόμαστε ακόμη περισσότερο και να κλειδώνουμε πέντε φορές την εξώπορτά μας.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι επίσης, ενώ αθώες απατεωνιές που βλέπουμε σε ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου με εκείνον τον ατσίδα που πουλάει πέντε πήχες ύφασμα που στο φινάλε είναι μία και το υπόλοιπο τσουβάλι, μόνο ιλαρότητα προκαλούν και στους παλιότερους απλά ανάμνηση.

Πραγματικά οι τρόποι που σήμερα δουλεύουν οι απατεώνες είναι σύνθετοι και η αστυνομία πραγματικά βρίσκεται σε αμηχανία όταν αποκαλύπτει όλο το σκηνικό, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι πολλές από τις τηλεφωνικές απάτες οργανώνονται για θύματα από την περιοχή μας, από γειτονικές χώρες κυρίως την Βουλγαρία!

Ίσως γιατί η διαφυγή είναι μέρος της …πλεκτάνης!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑