Άποψη - Γνώμη

Published on October 14th, 2019 | by fileto

0

Δεν προκάναμε….

Αυτές τις ημέρες με τα όσα ακούγονται για ανέτοιμο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές του 2015 πάω πίσω και διαβάζω θυμούμενος τον αείμνηστο και αξέχαστο ατακαδόρο Χαρίλαο Φλωράκη με εκείνο το αμίμητο …δεν προκάναμε!

ο Χαρ. Φλωράκης όταν του δόθηκε η ευκαιρία να φέρει και να ψηφίσει την απλή αναλογική, όπως με σαφέστατο τρόπο είχε δεσμευτεί μετέχοντας στην συγκυβέρνηση Τζανετάκη, ξεπέρασε τον σκόπελο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί δεν ψηφίστηκε τότε η απλή αναλογική, με την αποστομωτική απάντηση: «Δεν προκάναμε».

Η ιστορία έχει πολλά κλωθογυρίσματα και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε αιτιολογώντας την αναίτια …ατελέσφορη πολιτική της, φορτώνοντάς την στην απειρία και την βιασύνη τους να κυβερνήσουν…

Πίσω στο 2014…Μάρτιος ένα χρόνο πριν τις εκλογές του 2015 και σε ρεπορτάζ του Ποντικιού διαβάζουμε: «Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό και ειδικά η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά από την επίδοση του κόμματος «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι».

Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να απειλείται περισσότερο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ χάνει τις μισές από τις δυνάμεις που είχε στις εκλογές του 2012. Το χαρτί της «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης» φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί για το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά παραμένει με έναν πολύ στενό και σταθερό πυρήνα ψηφοφόρων. Με βάση τα ευρήματα, το «Ποτάμι» μοιάζει να αφορά τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, να προσεγγίζει τμήματα αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ δεν φαίνεται να έχει πείσει μεγάλη μερίδα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Πολλά στελέχη θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς ήταν στρωμένος με προσωπικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες ενός «κακομαθημένου» πολιτικού προσωπικού, μακριά από τις ανάγκες των πολιτών και τις αγωνίες τους.

«Όχι μόνο δεν λειτούργησαν θετικά για τον κεντροαριστερό χώρο οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αλλά τον υπονόμευσαν ακόμα περισσότερο» επισημαίνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει.

Εκτιμά ότι, αν στις αρχές του φθινοπώρου υπήρχε μια καθαρή και ανοιχτή σύγκλιση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και των περιφερειακών χώρων, θα είχε δημιουργηθεί μια άλλη πολιτική κατάσταση και σταδιακά θα είχαν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι φυγόκεντρες δυνάμεις.

Μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν, είναι τα όσα «σιβυλλικά» λέχθηκαν στην προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του απερχόμενου ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη μεταξύ του Σπύρου Λυκούδη και του Φίλιππου Σαχινίδη. «Δεν προκάναμε, όπως έλεγε και ο Φλωράκης, αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, ίσως ό,τι δεν επετεύχθη πριν από τις ευρωεκλογές να το πετύχουμε μετά» είπε ο τελευταίος, για να λάβει απάντηση με νόημα από τον Λυκούδη: «Μετά τις ευρωεκλογές θα τα πούμε όλα».

Φλεβάρης του 2015, προγραμματικές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Λέει ο τότε νέος «ανέτοιμος» πρωθυπουργός: «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά αυτοδύναμης, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περνάει όμως και μέσα από την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και δυσλειτουργίες εδώ στο εσωτερικό της χώρας, να συγκρουστούμε με ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας στην κρίση και στη διεθνή απαξίωση.

Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένοι στις αστείρευτες δυνάμεις ενός ενωμένου και κυρίαρχου λαού, θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα.

Με τη διαρκή εμπιστοσύνη και στήριξη του λαού μας θα οικοδομήσουμε μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Με μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην εύθραυστη περιοχή μας».

Και καταλήγει: «Η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή, την ιστορία και τον πολιτισμό, που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του, εμείς μόνο η θέλησή του και τίποτε παραπάνω μπορούμε να είμαστε.

Γι’ αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι’ αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.

Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού!

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

Σας καλώ να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας, για το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτή τη μάχη για να ξανακερδίσει ο λαός μας ελπίδα και αξιοπρέπεια, τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».

Ναι Αλέξη μας ανέτοιμε. Την μάχη μαζί, αλλά …το τσιτσί χώρια! Κι άσε τα σάπια ότι δεν πρόκανες στα επόμενα 4,5 χρόνια! Πόσα ήθελες μια 20ετια όπως το ΠΑΣΟΚ;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑