Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 8th, 2019 | by fileto

0

“Μνημόσυνο” πάνω στην πεσμένη γέφυρα Καβάλας

Με μια μακροσκελή και πραγματικά ανερμάτιστη ανακοίνωση η νεόκοπη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου θέλοντας να εντυπωσιάσει και επί πλέον να καυτηριάσει τις σχέσεις Μέτιου – Τσανάκα για το θέμα της πεσμένης γέφυρας παθαίνει επιλεκτική αμνησία για την πασαρέλα των πρώην συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αλλά και υπουργών όπως Νοτοπούλου, Σπίρτζης κ.λ.π. και τονίζει ότι: «η τοπική αυτοδιοίκηση προτίμησε την μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος» και η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να το λύσει! Διαβάστε το πόνημα της κυρίας Τάνιας Ελευθεριάδου:

«Η ανικανότητα του κ. Μέτιου-στην καλύτερη περίπτωση- και η αδιαφορία του-στη χειρότερη- στέρησαν από την Καβάλα μία άμεση λύση για τη γέφυρα». «Στις 9 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υποχώρηση τμήματος του καταστρώματος της γέφυρας που βρίσκεται μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, επί της οδού Ερυθρού Αμερικανικού Σταυρού.

Παρά την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πεσμένη γέφυρα κοσμεί τον αστικό ιστό της Καβάλας, προκαλώντας πολλά και καθημερινά προβλήματα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Παραμένουν όμως και πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, όπως και οι ευθύνες που περιμένουν να αποδοθούν. Το πρωί της επόμενης μέρας από την κατάρρευση, βρέθηκαν στην Καβάλα ο τέως Υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, η πρώην αν. Υπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο τέως πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. , Απόστολος Αντωνούδης, έπειτα από εντολή που έλαβε από τον Χρήστο Σπίρτζη.

Η κ. Νοτοπούλου τόνισε, τόσο δημοσίως όσο και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της τέως δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα ότι αν ο Δήμος ή και η Περιφέρεια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έργο αποκατάστασης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει. Μάλιστα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, δήλωσε ότι υπάρχει το περιθώριο χρηματοδότησης και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να υπογράψουν άμεσα συμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση της γέφυρας.

Από την άλλη μεριά, η τέως δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος αρνήθηκαν αρχικά τη στήριξη της κυβέρνησης και αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους στην αποκατάσταση, τονίζοντας ότι θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια (ύψος χρηματοδότησης 3-4 εκ. ευρώ).

Μάλιστα, σε κοινή συνέντευξη τύπου τον προηγούμενο Νοέμβρη, δήμαρχος και περιφερειάρχης ανακοίνωσαν ότι θα ανατεθεί στο ΤΕΕ-ΑΜ μελέτη στατικής επάρκειας όλης της γέφυρας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, που θα πληρωνόταν από το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών της Περιφέρειας, και, βάση αυτής θα είχε εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του τμήματος που υπέστη βλάβη ή όλης της γέφυρας, αναλόγως των συμπερασμάτων των μελετητών, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Τέσσερις μήνες μετά την κατάρρευση και αφού δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος, η κ. Τσανάκα αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ζητήσει να κατασκευαστεί και στην Καβάλα, στο τμήμα της πεσμένης γέφυρας, γέφυρα τύπου Belley. Η ανικανότητα του κ. Μέτιου-στην καλύτερη περίπτωση- και η αδιαφορία του-στη χειρότερη- στέρησαν από την Καβάλα μία άμεση λύση.

Η προθυμία συνεργασία με την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε κάθε επίπεδο τόνισε ότι ήταν έτοιμη συνδράμει με χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνογνωσία, ήταν ολοφάνερη. Λίγες μέρες πριν σβήσουμε το πρώτο κεράκι για την πεσμένη γέφυρα, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με τη νέα διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. (διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ) και υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για να αξιολογηθούν «τα σενάρια που θα διερευνηθούν με τις μελέτες είναι είτε η αποκατάσταση του τμήματος της γέφυρας που κατέρρευσε είτε η κατασκευή νέας γέφυρας είτε, τέλος, η δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής με τη διεύρυνση του δρόμου που υπάρχει σήμερα». Με τον τρόπο αυτό, αποκάλυψαν την μικροπολιτική εκμετάλλευση για το ζήτημα της πεσμένης γέφυρας.

Περίμεναν να αλλάξει η κυβέρνηση, να αλλάξει η διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. για να υπογράψουν τη σύμβαση, ώστε να διερευνήσουν τις πιθανές λύσεις αποκατάστασης! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Και όλα αυτά, ενώ οι πολίτες της Καβάλας ταλαιπωρούνται καθημερινά, οι επισκέπτες χάνονται, τα φορτηγά κολλάνε και η πόλη γίνεται περίγελος λόγω της ανικανότητας και της απροθυμίας συνεργασίας του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη και της νεοδημοκράτισσας τέως δημάρχου με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να μην παραμένει ως αξιοθέατο η γέφυρα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑