Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 15th, 2019 | by fileto

0

Στην Καβάλα το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση αλλά και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ανακοίνωσε και κάτι που αφορά την Καβάλα για τις αρχές του προσεχούς έτους.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή.

Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.

Πέραν αυτού είχαμε και συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ, η πρώτη των δυο ηγετών μετά το βέτο Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Β. Μακεδονία και Αλβανία, μέσω της οποίας ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την πρόθεση της Αθήνας να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, παρά την κριτική που έχει ασκήσει η κυβέρνηση στην συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ κράτησε μια ώρα περίπου και κατέληξε με την πρόταση που απηύθυνε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφτεί τα Σκόπια μέχρι τα τέλη του 2019. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πάντως πως από τη στιγμή που αυτή δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Ο ίδιος, ο Ζόραν Ζάεφ φάνηκε πάντως να βγαίνει από τη συζήτηση έχοντας καταφέρει να κερδίσει την δέσμευση Μητσοτάκη για ανάληψη πρωτοβουλίας αντιστροφής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά το τέλος της συνάντησης. «Αλλά με ενθάρρυνε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης διότι μου υποσχέθηκε και μου εξήγησε ότι θέλει να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει σε ευρωπαίους ηγέτες και στον πρόεδρο Μακρόν, γιατί η Γαλλία με την Ελλάδα έχουν διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις».

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ είχε αρχικά κάνει λόγο για «πάγωμα» της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά στα μέρη που αφορούν στην χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, εφόσον αυτά συνδέονται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, για να αναδιπλωθεί λίγες μέρες μετά και να δηλώσει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑