Άποψη - Γνώμη

Published on November 18th, 2019 | by fileto

0

Πάνω από τα κεφάλια μας …Κοζλοντούι!

Διαβάζω στα θέματα επικαιρότητας: «Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές της Βουλγαρίας μετά και την ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι ότι ο αντιδραστήρας νούμερο 5 (Μονάδα 5) των 1.000 μεγαβάτ λειτουργεί πλέον στο 50%, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε στον κύριο αγωγό κυκλοφορίας του αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η βλάβη ενεργοποίησε το σύστημα ασφαλείας στην πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι, ενώ η διοίκηση του εργοστασίου ανέφερε πως το περιστατικό ξεκίνησε στις 09:10 το πρωί τοπική ώρα.

Η πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη (!), θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία αμέσως μόλις όλα τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν κανονικά, ενώ η εταιρεία ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης, εξαιτίας της βλάβης.

Προφανώς το Reuters, μπήκε στον κόπο να δει που ακριβώς βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, από την Βικιπέδια, αλλά εμείς το ξέρουμε καλά.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κοζλοντούι στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με την Ρουμανία.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ. Σήμερα στο σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας. Σήμερα λειτουργούν οι αντιδραστήρες 5 και 6, που είναι αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος.

Σύμφωνα με το ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του: «Στις 15 Ιουλίου 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε 6 Απριλίου 1970.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας ήρθε από την Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1972 και εγκαταστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 2004 η Βουλγαρική κυβέρνηση, στα πλαίσια των απαιτήσεων ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, τους 3 και 4, ισχύος 440ΜW.[3] Το 2009 όμως η Βουλγαρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων.

Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον Σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ.

Αυτό που επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά από έρευνες αποκαλύπτεται ότι: «ο καρκίνος φαίνεται πως «προτιμά» κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες.

Η  Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις  τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, επισημαίνει ο  παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η  Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία  της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Η Δράμα μαζί με τις  Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη  θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού  (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι  μόνο 15%» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη  διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα «Περιβάλλον και  καρκίνος.

Αυξητική τάση του καρκίνου  έχει παρατηρήσει περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την  Καβάλα ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος  Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο συνέδριο τα επιδημιολογικά  δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η  αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί: Πρώτον να είναι ένα  δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών  κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε  καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί  από αυτούς.

Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από  φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ.  το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε  υψηλότερα ποσοστά.

Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική  Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη  και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι,  όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.

«Θα πρέπει όμως να γίνουν  διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή  στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής  αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων» προσθέτει ο κ.  Κωνσταντινίδης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου  θα εξεταστεί το γενικότερο πρόβλημα της επίδρασης της ατμοσφαιρικής  ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων στην υγεία των πολιτών και η ατμοσφαιρική  ρύπανση που θα αντιμετωπίσει στη Δράμα, ιδίως σε περίπτωση που  ενδεχομένως θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη. Θα  συζητηθεί και θα αναλυθεί η παρουσία ραδιενεργών κοιτασμάτων, όπως το  ραδόνιο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του νομού. Θα συζητηθεί,  επίσης, η πιθανή βλαπτική παρουσία των πυρηνικών εργοστασίων, όπως το  γειτονικό μας Κοζλοντούι. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του  καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην  ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του  Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή  τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση  του καρκίνου στην εποχή μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑