Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 23rd, 2019 | by fileto

0

Η Θάσος έπαθε “χοντρή ζημιά” από τις βροχές

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε στο διάβα της η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας, ιδιαίτερα στο νησί της Θάσου.

Τα ορμητικά νερά της βροχής παρέσυραν στο διάβα τους όχι μόνο τραπεζοκαθίσματα και οχήματα, αλλά έσπασαν φράγματα και υποδομές και ιδιαίτερα στα ρέματα του νησιού επήλθε η πλήρης καταστροφή σε σημείο να πληρώνει η Θάσος τις πυρκαγιές από τις οποίες δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι οικισμοί του νησιού κυρίως στα παραλιακά.

Ακόμη και στα ορεινά χωριά όπως η Παναγία τα ορμητικά νερά πέρασαν σαν τσουνάμι μέσα από τα σπίτια και πήραν από τα μπαλκόνια ακόμη και γλάστρες, τραπέζια και ότι άλλο υπήρχε, τα οποία τα βρήκαν οι κάτοικοι στην Σκάλα και στην Χρυσή Αμμουδιά!

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά και εκτεταμένα προβλήματα σε περιοχές της νότιας Θάσου και ειδικότερα στα Λιμενάρια, όπου για μια ακόμη φορά κάτοικοι και επιχειρηματίες είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν μέσα στα νερά και τη λάσπη, λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το χωριό.

Προβλήματα όμως υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στον Θεολόγο, τον Ποτό και τις Μαριές.

75553079_2548197195457232_1181874308645912576_o

Με μηχανήματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Θάσο

Οι καταστροφές τις οποίες άφησε πίσω της η κακοκαιρία στον Νομό Καβάλας και δη στο νησί της Θάσου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση και της κυβέρνησης, καθώς με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε συνεννόηση με τον Α/ΓΕΣ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετέβη στο νησί, το πρωί του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκιο του Δ’ Σώματος Στρατού με βαριά μηχανήματα ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Στο κλιμάκιο της κυβέρνησης επικεφαλής ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,  ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός αναφέρει: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών.

Δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο».

Και συμπληρώνει: «Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επισκέφθηκα μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ως επικεφαλής Κυβερνητικού Κλιμακίου, τις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές στη Χαλκιδική και στη Θάσο.

Καλό είναι να υπάρχει συντονισμός όλων όσων κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή, δεδομένου ότι αύριο βράδυ (Κυριακή) έχουμε το ενδεχόμενο νέας θεομηνίας.

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει ξεκινώντας από τη Δημοτική Αρχή, πηγαίνοντας στην Περιφέρεια και φτάνοντας στην Κεντρική Διοίκηση για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης αυτών και άλλων περιοχών».

 

Η ανακοίνωση της παρέμβασης του Στρατού από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Προωθούμε άμεσα στη Θάσο βαριά μηχανήματα του Δ’ Σώματος Στρατού (2 Π/Θ, 2 Φ/Τ, 2 Ι/Σ, 3 ΤΣΑΠΑΚΙΑ JCP, 3 Α/ΤΟ, 6 P/M, 5 M/S 290GD), μετά από συνεννόηση με τον Α/ΓΕΣ Γεώργιο Καμπά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑