Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 29th, 2019 | by fileto

0

Κινδυνολογούν ή απλά υπερβάλλουν; Μήπως λένε αλήθεια;

Υπάρχει κίνδυνος να μην συνδεθεί τελικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το φυσικό αέριο; Σύμφωνα τουλάχιστον με τοποθετήσεις των βουλευτών Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και  Έβρου Νατάσας Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Βεβαίως, από τη μεριά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ οι κύκλοι αναφέρουν ότι το σχέδιο έχει ‘κλειδώσει’ όσο και η ίδια η χρηματοδότηση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος.

Άρα, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί τους επόμενους μήνες εάν κινδυνολογούν ή εάν απλώς προειδοποιούν για τον επιγενόμενο κίνδυνο.

Ο Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 27/11 στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και Στήριξη των ΑΠΕ», χτύπησε καμπανάκι κινδύνου: «οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέμεναν να δουν, επιτέλους, το φυσικό αέριο, καθώς όλοι οι αγωγοί διασχίζουν την περιοχή, όμως ακόμη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει ούτε ένα κυβικό εκατοστό φυσικού αερίου.

Με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ξεπουλάει την ΔΕΠΑ στο ιδιωτικό μονοπώλιο φέρνετε τα πάνω κάτω. Σας ρωτάω ευθέως κύριε υπουργέ (εν. τον Κωστή Χατζηδάκη) θα προχωρήσει ο δημόσιος διαγωνισμός της ΔΕΔΑ για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ ή θα παγώσει και θα αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων το ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως σήμερα νομοθετείτε;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής ρώτησε τον υπουργό «σε κάθε περίπτωση, κύριε υπουργέ, οι εγγυήσεις που έδινε ο δημόσιος φορέας ΔΕΔΑ για χαμηλό κόστος εγκατάστασης των δικτύων για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για την κάλυψη όλων των περιοχών, θα συνεχίσουν να ισχύουν ή θα τροποποιηθούν από το ιδιωτικό μονοπώλιο κατά το δοκούν;».

Στο περιθώριο της ίδιας ομιλίας του, ο βουλευτής ζήτησε να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων της ΔΕΗ «εκεί όπου υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις», ζητώντας «δεύτερη μονάδα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ ΑΗΣ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής».

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, τοποθετήθηκε και η Νατάσα Γκαρά, επιτιθέμενη με σφοδρότητα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τη βουλευτή, «με αυτά που προβλέπει το σχέδιο νόμου (παραχώρηση όλου του δικτύου φυσικού αερίου σε έναν και μόνο ιδιώτη χωρίς καμία ρήτρα για κάλυψη όλων των περιοχών και ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες) τινάζεται στον αέρα η εγκεκριμένη ήδη από το 2018, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη την ΑΜ-Θ».

«Αφαιρείτε από τους Εβρίτες, από τους Θρακιώτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, σε οικονομική θέρμανση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Αφαιρείτε τη μείωση του κόστους παραγωγής σε ακριτικές περιοχές, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των περιοχών μας», κατήγγειλε επί του θέματος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑