Άποψη - Γνώμη

Published on December 8th, 2019 | by fileto

0

Κανείς δεν ξέχασε το 1922…

Μπορεί κανείς να πει ότι μετά από πολύ καιρό ακούσαμε από Έλληνα πρωθυπουργό να ξαναθυμίζει στην γείτονα Τουρκία τα ανοιχτά χαρτιά που έχουμε από το 1922 και πιο μπροστά…

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Το βλέπουμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο, πρόσφατα και στην ευρύτερη Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Φυσικά ο Μητσοτάκης δεν έμεινε σε αυτές τις επισημάνσεις και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας: «η σημερινή σας εκδήλωση σηματοδοτεί το σεβασμό του στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια και τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους».

Βέβαια η απάντηση ήρθε αμέσως από το διαταραγμένο περιβάλλον της γείτονος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας με προκλητικό ύφος, σε όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι «τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

Και δε μένει σ’ αυτό, παράλληλα, έκανε λόγο για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού και κάλεσε την Αθήνα να να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά  αναφέρει: «Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Νομίζουν οι φίλοι και γείτονές μας Τούρκοι ότι επειδή πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια από τότε που οι παππούδες μας ξεριζώθηκαν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους, ότι ξεχνάμε εμείς η απόγονοι;

Λάθος μεγάλο και ολισθηρό!

Μέσα στα σπίτια μας και τον πολιτισμό μας η σπίθα είναι αναμένη και σιγοκαίει χρόνια τώρα.

Κανείς δεν ξέχασε και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την αδικία που ζήσαμε στο πετσί μας ως πρόσφυγες μια και όλοι μας  θυμούνται τις μαύρες αναμνήσεις των προγόνων μας και όσα μας έχουν διηγηθεί μια και τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι θυμούνται καθαρά και τα πρόσωπα και το πικρό τους βλέμμα όταν μας έκαναν τις διηγήσεις τους…

Τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν σαφή απευθυνόμενος προς τους Ποντίους αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες που έχουν άσβεστη φλόγα μέσα τους, σε μας: ««Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει.

Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης» είπε και πρόσθεσε «ο νόμος για την ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων θεωρώ ότι έρχεται αρωγός.

Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή. Διότι προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στους δεσμούς του Παγκόσμιου Ελληνισμού με την πατρίδα. Και εσείς γνωρίζετε ότι αν το ποντιακό στοιχείο είναι μια φορά δυνατό εντός Ελλάδος, είναι δύο φορές δυνατό εκτός Ελλάδος.

Καθιστά, λοιπόν, την πατρίδα συνολικά ισχυρότερη. Της παρέχει νέες δυνατότητες να προωθήσει τα εθνικά της δίκαια. Είμαι περήφανος για τη σχετική ρύθμιση. Ναι, κάναμε κάποιες εκπτώσεις και κάποιες υποχωρήσεις. Αυτό είναι αλήθεια, σε σχέση με την αρχική μας θέση.

Λύνουμε όμως, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, αυτή την εκκρεμότητα».

Άντε να δούμε μια και η Προσφυγιά της Μικράς Ασίας ακόμη δεν έχει το δικό της …κονάκι για να θυμάται και να μην ξεχνά την τουρκική φρικαλεότητα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑