Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 11th, 2019 | by fileto

0

Επίθεση Τάνιας Ελευθεριάδου στον Βασίλη Κικίλια

Μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή αδιαφορία; Όποιο απ’ τα δύο και αν ισχύει, δεν δικαιολογεί την στάση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο οποίος πάγωσε την εξέλιξη των διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας,  με προσχηματικούς λόγους. Μάλιστα, η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του εν λόγω έργου. Για τους λόγους αυτούς, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά από τον Υπουργό να ενημερώσει τους πολίτες της Καβάλας για ποιους λόγους καθυστερεί την εξέλιξη του έργου και γιατί θέτει σε κίνδυνο μία τόσο σημαντική επένδυση, η οποία θα αποφέρει τεράστιο όφελος στο ίδρυμα.

Η κ. Ελευθεριάδου στην ερώτηση της αναφέρει μία σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν ενεργειακά το Νοσοκομείο Καβάλας, αντικρούοντας παράλληλα, με σχετική νομολογία, τις αιτιάσεις του Υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για επιλέξιμη δαπάνη ύψους 2,5 περίπου εκ. ευρώ.

Το παραπάνω τελεί υπό αναμονή εξαιτίας της από 1/11/2019 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς επίσης και της από 14/11/2019 εγκυκλίου της ίδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, που θεωρεί ότι δεν εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο της «Προμήθειας και Εγκατάστασης», αλλά αποτελεί δημόσιο έργο και ως τέτοιο πρέπει να δημοπρατηθεί (πρέπει, δηλαδή, να υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4412/2016 και να χαρακτηριστεί ως δημόσιο έργο).

Όμως, ο ορισμός μιας δημόσιας σύμβασης ως σύμβασης έργου, προμηθειών και υπηρεσιών δεν εξαρτάται από τον χαρακτηρισμό της ίδιας της σύμβασης με βάση την εθνική νομοθεσία, ακριβώς διότι ανάγεται στο ενωσιακό δίκιο (ΔΕΚ Απόφαση C-348/10, σκ. 40, ΔΕΚ C-382/05 σκ.31 Επιτροπή κατά Ιταλίας, C- 196/08 σκ. 38 Acosel). Τούτων δοθέντων, η απόφαση του Υπουργείου χαρακτηρίζει λανθασμένα ως «έργα» τις παρεμβάσεις του Νοσοκομείου Καβάλας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑