Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 10th, 2020 | by fileto

0

Στο Παγγαίο οι αγρότες είναι …θυμωμένοι!

Μέλη Ομάδας Αγροτών της περιοχής του Παγγαίου, έχουν συντάξει μια επιστολή την οποία απευθύνουν προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτικής της περιοχής ώστε να βοηθήσουν στην πράξη και όχι στα λόγια.

Οι αγρότες δεν πιστεύουν πλέον κανέναν, ούτε τους βουλευτές του Νομού, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση και τονίζουν ότι οι συνέπειες αυτής της αναμονής για τις αποζημιώσεις είναι κάτι παραπάνω από οικονομικές και υπενθυμίζουν ότι αυτή η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τον δικό τους κλάδο, αλλά και όσους άπτονται της αγροτικής παραγωγής.

ampelia-katastrofes-kataigida-anastasiadis-04Στην επιστολή της, η Ομάδα Αγροτών Παγγαίου αναφέρει:

Πήραμε το κίνητρο να συντάξουμε αυτήν την επιστολή ύστερα από κάποιες αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται αγρότες και συγκεκριμένα οι Αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Παγγαίου ύστερα από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγο των εντόνων καιρικών συνθηκών των προηγούμενων μηνών.

Εμείς σαν ομάδα αγροτών προερχόμενοι από τις ενότητες του Δήμου Παγγαίου θέλουμε να προβάλλουμε το πρόβλημα αναλυτικά ώστε να αναδειχθεί η κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα αγροτών, αλλά και των συναφών επαγγελματιών.

Είναι γνωστό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες σε χωριά της δημοτικής ενότητας Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών υπήρξαν ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και τους ανέμους που τις συνόδευαν με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αμπελιών διαφόρων ποικιλιών να χτυπηθεί και να υπάρξουν μερικές η ολοκληρωτικές ζημίες.

Επίσης είναι γνωστό ότι με τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου χάθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ποικιλίας σταφυλιών Σουλτανίνας σκεπαστής και ξεσκέπαστης σε όλο τον Δήμο Παγγαίου και αυτό αποτελεί στον Δήμο Παγγαίου και τον Νομό Καβάλας τη μεγαλύτερη ζημιά στην φυτική παραγωγή του 2019, καθώς η ποικιλία αυτή είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών σταφυλιών στην περιοχή μας, αλλά και έχει και το ακριβότερο κόστος παραγωγής.

Η υπηρεσία του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε σχετικά άμεσα όσο αφορά τις καταγραφές των ζημιών στις αντίστοιχες περιπτώσεις, τα τοπικά ΜΜΕ πρόβαλλαν με ρεπορτάζ τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, αλλά και οι κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν το «παρών» τις ημέρες των προβλημάτων.

Φθάσαμε στο σήμερα όμως και παρόλο που λαμβάναμε διαβεβαιώσεις από όλους τους παραπάνω (ΕΛΓΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές) ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη του 2019 και θα αποζημιωνόμασταν για τις χαλαζοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις εντός των εορτών, δεν έχουμε κανένα νεότερο όσο αφορά τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς επίσημα και ό,τι ακούμε είναι από φήμες, ανεπίσημα χείλη και προσωπικές εκτιμήσεις.

Εξαιτίας των προαναφερόμενων καταστάσεων οι συνέπειες στον αγροτικό κόσμο που πλήγηκε από τις έντονες καιρικές συνθήκες είναι οι εξής:

  • Από τα τέλη του 2018 έως και σήμερα συνάδελφοι αγρότες έχουν να δούνε το χρώμα του χρήματος, καθώς έπαθαν 100% ζημιά και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα
  • Δημιουργία ζημιάς και χρεών από την μη καταβολή χρημάτων προς καταστήματα αγροτικών εφοδίων, γεωπόνων, αγροτικών εργαλείων,συνεργείων και λοιπών επαγγελματιών με τους οποίους ο αγροτικός κλάδος έχει συναλλαγές. Ειδικά η κατηγορία των γεωπόνων έχει την μεγαλύτερη ζημιά σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιδίων
  • Μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργατικό προσωπικό
  • Ανεπάρκεια άμεσης αγοράς λιπασμάτων κατά την έναρξη της νέας καλλιεργητικής σαιζόν που ήδη τρέχει
  • Ανεπάρκεια πληρωμής σε κράτος ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΟΡΙΑ, ΔΕΗ (αγροτικό ρεύμα) και εξυπηρέτηση αγροτικών και λοιπών δανείων σε τράπεζες
  • Ανεπάρκεια πληρωμής της άρδευσης την οποία έχει η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου
  • Εάν το αναλύσουμε και από την ανθρώπινη διάσταση τότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς πολλοί συνάδελφοι αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα τρέχοντα οικογενειακά έξοδά τους και δημιουργείτε έτσι και κοινωνικό πρόβλημα.

Δυστυχώς πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που βιώνουμε με την υπάρχουσα κατάσταση και για αυτό μέσα από την επιστολή μας ζητάμε να δοθεί μια επίσημη απάντηση από τους φορείς, ζητάμε να στηριχθούμε ουσιαστικά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τους βουλευτές μας και επιτέλους να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με πράξεις και όχι με λόγια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑