Άποψη - Γνώμη

Published on January 19th, 2020 | by fileto

0

Αυτοπαγίδευση ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανούσια αντιπολίτευση

Ένα ολόκληρο εξάμηνο πέρασε με κυβέρνηση ΝΔ και τα ψάλλαμε στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη την περασμένη φορά.

Μη νομίζετε ότι θα αφήναμε απ’ έξω τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει απογοητεύσει ακόμη και αυτούς που τον ψήφισαν και τον κράτησαν όρθιο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που από ότι φαίνεται δεν διαψεύδονται από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ!

Η εικόνα που εκπέμπει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές είναι όχι απλά απογοητευτικό, αλλά παρουσιάζει μια αποσύνθεση σε ιδέες και επικοινωνιακό ταμπεραμέντο!

Από τη μια προσπαθεί απεγνωσμένα και χωρίς αποδείξεις να στηρίξει την πολιτική που εφάρμοσε, έχει μια εσωστρέφεια αδικαιολόγητη, λες και έφαγε το γλυκό από το βάζο κρυφά, ενώ τα στελέχη του που έχουν εκλεγεί εμφανίζονται σίγουρα για την θέση τους και τρέμουν μη και γίνουν εκλογές και την χάσουν!

Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας για ορισμένους εκ των βολεμένων – εκλεγμένων θα νοιώθει απογοήτευση που τους έχει στα έδρανα του κόμματός του, ενώ κάποιοι όντως ωφέλιμοι έχουν μείνει στην απέξω και προσπαθούν να επιβιώσουν στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή που μάλλον θα είναι μακρά!

Μισός χρόνος έχει περάσει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την διακυβέρνηση της χώρας και πέρασε στην αντιπολίτευση κι ακόμη δείχνει να ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Την τελευταία φορά που το κόμμα της Κουμουνδούρου βρέθηκε στη θέση αυτή, οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές και όντας ένα κόμμα διαμαρτυρίας είχε… έτοιμο αφήγημα.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και μαζί έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να ψάχνει ακόμη το αφήγημα του.

Αυτή η εικόνα είναι περισσότερο εύγλωττη και ξεκάθαρη στην περιφέρεια όπου κανείς ούτε ο Ρήγας, αλλά ούτε και ο Σκουρλέτης είχαν κάνει αυτά που έπρεπε για μια αξιοπρεπή παρουσία των κομματικών οργανώσεων.

Τα μέλη τους εμφορούμενα από μια μικρόψυχη και κακιασμένη αύρα περισσότερους έκαναν εχθρούς, παρά φίλους, ενώ τα επικοινωνιακά εργαλεία που είχαν επιλέξει τα ίδια αβαντάριζαν και τους δεξιούς με αποτέλεσμα να τους απωλέσουν σήμερα εν μέρει ή ολοκληρωτικά που κυβέρνηση είναι η ΝΔ!

Επίσης η παρουσία νέων προσώπων στα βουλευτικά έδρανα έκανε τους παλιούς ακόμη πιο κακιασμένους με αποτέλεσμα η αμηχανία τους να αποτυπώνεται στις επικοινωνιακές επεμβάσεις που κάνουν και γελάει …κάθε πικραμένος!

Αλλά και σε κεντρικό επίπεδο η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουν καταφέρει στην Κουμουνδούρου να βρουν με ποιο τρόπο θα αρχίσει και πάλι ο κόσμος να τους ακούει. Είναι επίσης αλήθεια πως συχνά πέφτουν σε «παγίδες», όπως έγινε στην περίπτωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ένα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ως «αντιπολιτευτικό όπλο» για αρκετό καιρό, χωρίς τελικά να «κερδίσει» το παραμικρό, αφού «αναγκάστηκε» να αποδεχθεί με συνοπτικές διαδικασίες τη νέα πρόταση.

Η αποδοχή της πρότασης του Κυριάκου για Σακελαροπούλου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περπατάει σε ένα μαδέρι που ενώνει δύο βάρκες σε μια θάλασσα που έχει κυματάκι.

Ακόμη και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα κίνημα «κίτρινών γιλέκων» με μια συνδικαλιστική συνδρομή αποτελούμενη από κουρέλια σήμερα, αλα παλαιά, δυστυχώς αποτυγχάνει γιατί θυμίζει ένα παλιό καταδικασμένο για τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ!

Η αφύπνιση των εργατοπατέρων είναι ένας τομέας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μπορεί να χτίσει το αφήγημα του για μία ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται στις απολύσεις και μειώσεις μισθών στην Τράπεζα Πειραιώς, στον ΟΤΕ και στα λιπάσματα Καβάλας, αλλά και για τη μη ανανέωση του προγράμματος καταπολέμησης του brain drain, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για 5.500 νέους επιστήμονες.

Παράλληλα ρωτάει και για την αύξηση του κατώτατου μισθού κι αν αυτή θα γίνει το 2020, ξέροντας φυσικά πως δεν πρόκειται να γίνει.

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι άκρως αντιαναπτυξιακή».

Επιμένει μάλιστα πως είναι «αντιαναπτυξιακή» καθώς δεν δημιουργεί νέες, ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, πράγμα που όπως επισημαίνουν αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ σε αυτό το μέτωπο.

Από την άλλη όμως τρέμει μην ξυπνήσει ένα θηρίο το οποίο πρώτα θα καταβροχθίσει αυτούς που το ανασταίνουν πριν την ώρα του από την χειμερία νάρκη!

Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται μια προσεκτική διαχείριση και μια στοχοποίηση της επικοινωνίας που θα κάνουν αξιόπιστη την πρότασή του.

Με τυχάρπαστες πιρουέτες το μόνο που θα κάνει στο τέλος είναι να σέρνεται πίσω από τη ΝΔ και μάλιστα να τρώει την σκόνη του Κυριάκου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑