Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 24th, 2020 | by fileto

0

Τα Θερμιά Παρανεστίου περιμένουν επενδυτές…

oikismos-thermia-dramaΜΙΑ ευχάριστη είδηση, μπορεί να πει κανείς, ότι δόθηκε χθες από το Υπουργείο Τουρισμού, η οποία αφορά και τις ιαματικές πηγές Παρανεστίου, τα λεγόμενα Θερμιά. Σύμφωνα με αυτήν, το Υπ. Τουρισμού ανάρτησε χθες Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του, το ολοκληρωμένο μητρώο των αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν έγκυρη και επίσημη ενημέρωση για τις ιαματικές πηγές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, έθεσε ως προτεραιότητα της στρατηγικής του τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες ανήκει και ο ιαματικός τουρισμός.

Μετά λοιπόν, από συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με τους εμπλεκόμενους φορείς αναρτήθηκε – για πρώτη φορά – στο site του υπουργείου, ένας διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με 70 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές και με τα χαρακτηριστικά κάθε πηγής.

Κάνοντας «κλικ» στο σημείο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το Δήμο όπου ανήκει η πηγή, για τη θερμοκρασία της πηγής και για τον τρόπο χρήσης της. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικού αρχείου με την ονομασία:  «ΦΕΚ Αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ονομασία της εκάστοτε πηγής με το αντίστοιχο ΦΕΚ αναγνώρισης.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης «στην χώρα που γεννήθηκε ο Ιατρικός Τουρισμός, την πατρίδα του Ιπποκράτη, δε μπορεί να μην αποτελεί πρωταρχικό στόχο η ανάδειξη της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού τουρισμού υγείας για το παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό. Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού υγείας και βασική προτεραιότητα του τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, αποτελεί ο ιαματικός τουρισμός, στο πλαίσιο του οποίου έχουν συγκροτηθεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, με απώτερο στόχο να προάγουν και να αναπτύξουν το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει».  

Η αναγνώριση των Θερμιών

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, μετά από χρόνια προσπαθειών, οι ιαματικές πηγές των Θερμιών Παρανεστίου, αναγνωρίστηκαν και επίσημα από την πρώην υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά το 2016 με το ΦΕΚ 1860/24-6-2016. Εκείνη ήταν ουσιαστικά και η τελευταία πράξη που είχε γίνει για τα Θερμιά. Μάλιστα, όπως δήλωνε σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Πρωινό Τύπο» (9 Νοεμβρίου 2017) η τότε δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου , είχε γίνει επικαιροποίηση σε κάποια παλαιότερη οικονομοτεχνική μελέτη και εκεί αφέθηκε το όλο ζήτημα.  

Κανένας σχεδιασμός

Για τα Θερμιά Παρανεστίου και την αξιοποίησή τους, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, ο οποίος τουλάχιστον να έχει κατατεθεί κάπου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ως πράξη για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών. Στο ίδιο ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου» στις 9 Νοεμβρίου 2017, δημοσιεύονταν και δηλώσεις του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιου, ο οποίος τόνιζε ότι μπορούσαν να διατεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ ΑΜΘ για ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της Περιφέρειας, θα  έπρεπε όμως να υπάρχουν και σχετικές μελέτες γι’ αυτό. Όπως είχε πει συγκεκριμένα, «η Περιφέρεια διαθέτει χρήματα, από εκεί και πέρα οι Δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για τις μελέτες».  

Αναζήτηση επενδυτή

Σε μια μετεκλογική του συνέντευξη στον «Π.Τ.»  στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, και πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, ο νέος δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των Θερμιών Παρανεστίου, θέτοντας το ζήτημα σε μια από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής του και όπως είχε τονίσει, «το καλύτερο απ’ όλα είναι να αξιοποιήσουμε τα Θερμά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί ο Δήμος από μόνος του δεν έχει τη δυνατότητα. Σήμερα δεν υπάρχει και δημοτική επιχείρηση, ώστε να μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου σαν Δήμος.

Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο επενδυτή, να μπορέσει να σταθεί». Μάλιστα, στην ερώτηση αν σκεφτόταν τότε να ιδρύσει μια δημοτική επιχείρηση για τα Θερμιά, είχε απαντήσει ως εξής: «Δεν πιστεύω ότι μόνο με δημοτική επιχείρηση μπορείς να πετύχεις.

Έχουμε λίγο προσωπικό σήμερα και αν κάνουμε μια δημοτική επιχείρηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι αν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής κι εμείς του παραχωρήσουμε το μέρος με κάποιο αντίτιμο και μας υποσχεθεί ότι θα αξιοποιήσει τις πηγές, παίρνοντας τα παιδιά που είναι στον τόπο μας, αυτό μας αρκεί. Θα υπάρξει μεγάλη  αλλαγή γιατί θα ανέβουν τα πάντα. Και η αγοραστική αξία των οικοπέδων, των χωραφιών, οι υποδομές θα είναι καλύτερες, όπως και οι προσβάσεις.

Ο επενδυτής θα κοιτάξει να κάνει κάτι καλό, κι αυτό θα φέρει κόσμο στην περιοχή, θα φέρει χρήμα και ζωντάνια.  Έχουν κλείσει ακόμα και ξενοδοχεία στην περιοχή, ενώ αν έχει κόσμο αυτά θα γεμίσουν και θα χρειαστεί να δημιουργηθούν κι άλλα». Ενδιαφέρον θα έχει πάντως, να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, γιατί είναι κρίμα να χάνεται ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα για την τουριστική αξιοποίηση των λουτρών στα Θερμιά Παρανεστίου.  

Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου

Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου, αποτελούνται από μεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό. Ο οικισμός των Θερμιών αποτελείται από αυτοσχέδιες παράγκες φτιαγμένες από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 40 χρόνια περίπου. Οι Ιαματικές πηγές Θερμιών Παρανεστίου βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ. βόρεια από την πόλη του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620μ. όπου ένα παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στους αιώνες. Στις ιαματικές πηγές δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις παρά μόνο φυσικοί λουτήρες. Η θερμοκρασία νερού της ιαματικής πηγής είναι μεταξύ 20 οC και 58 οC κι έχει ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς υπάρχουν θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών. πηγή: Πρωινός Τύπος Δράμας, Θανάσης Πολυμένης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑