Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 6th, 2020 | by fileto

0

Ξεκάθαρος ο Μάκης Παπαδόπουλος για το λιμάνι Καβάλας

Ξεκαθάρισε τη θέση του ο επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Μάκης Παπαδόπουλος για τη θέση του σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του επιβατικού λιμένα Καβάλας και την παράλληλη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης από το ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας αιχμές για την αμφιλεγόμενη στάση του Δημάρχου Καβάλας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του ψήφισε υπέρ της διεκδίκησης από τον Δήμο Καβάλας της χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμένα, καθώς αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των διοικήσεων του Δήμου, αλλά διευκρίνισε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μία ανεξάρτητη διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Είπε χαρακτηριστικά: “Ο Δήμαρχος μπορεί να παίζει επικοινωνιακά όσο θέλει με τα σημαντικά ζητήματα της Καβάλας, εμείς όμως δεν παίζουμε ούτε αλλάζουμε άποψη ανάλογα με το ρεύμα. Είμαστε και είμαι προσωπικά υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στο λιμάνι και το εμπορικό και το επιβατικό και δεν συνδέω ότι πρέπει να μας δώσουν τη χερσαία ζώνη για να δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση. Και εκεί είναι το σοβαρό λάθος του κ. Μουριάδη. Ήρθε τη Δευτέρα με μία απίστευτη προχειρότητα να ζητήσει το αυτονόητο, ότι θέλουμε τη χερσαία ζώνη, και δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο εκ μέρους του Δήμου ούτε διεκδίκησης ούτε αξιοποίησης, τι θέλουμε δηλαδή ως Δήμος να την κάνουμε. Εμείς συμφωνούμε με τον στόχο, αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο. Αυτή η ανοργανωσιά και η προχειρότητα μας κατάντησε να χάσουμε την Καλαμίτσα. Του είπαμε να διαβάσει πρώτα τη μελέτη βιωσιμότητας που έφτιαξε το ΤΑΙΠΕΔ και μετά να οργανώσουμε το σχέδιό μας και αρνήθηκε! Μα, πώς “θα πάμε στον πόλεμο” χωρίς “όπλα” και “εφόδια”; Ποια χερσαία ζώνη διεκδικούμε; Θέλουμε την Ιχθυόσκαλα; Θέλουμε το τελωνείο; Έτσι στο πόδι θα συμφωνήσουμε;”.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επέμεινε ότι: “Το συμφέρον της Καβάλας είναι “να τρέξει” η διαδικασία ιδιωτικοποίησης! Όπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε ανάπτυξη! Όπου νίκησε ο κρατισμός, παρέμεινε το τέλμα και η απαξίωση! Τόσο ο κ. Σιμιτσής όσο και ο κ. Μουριάδης έρχονται μετά από 10 χρόνια να μιλήσουν για διεκδίκηση, τη στιγμή που την περίοδο 2011-2014 δεν ασχολήθηκαν να φτιάξουν ένα σχέδιο και να παλέψουν για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για τις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης που στερήθηκε η Καβάλα τα τελευταία 15 χρόνια. Και τώρα έρχεται να μας πει ο κ. Μουριάδης ότι είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης του επιβατικού λιμένα! Και από πού θα έρθουν τα κεφάλαια; Το Κράτος και ο Δήμος δεν μπορούν. Από πού θα βρούμε χρήματα να αναπτύξουμε τις υποδομές μας; Εάν έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, τότε εκείνος από μόνος του θα πιέσει για να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Ε61 που συνδέει Καβάλα-Δράμα-Σέρρες-Βαλκάνια, να γίνει η Περιμετρική, να γίνει η σιδηροδρομική σύνδεση Καρβάλη-Τοξότες, γιατί έτσι θα μπορέσει να προωθήσει την αξία του εμπορικού και του επιβατικού λιμανιού. Να μην φοβούνται οι επαγγελματίες, θα έρθουν κεφάλαια, θα έρθουν νέες επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί ο τουρισμός και ο Δήμος θα κερδίσει νέα έσοδα. Είναι ψευδοδιλήμματα οι υποτιθέμενες αυξήσεις των ενοικίων που προβάλλει ο Δήμαρχος και ορισμένοι κύκλοι ότι θα συμβούν με τον ερχομό του επενδυτή! Είναι αστεία η συζήτηση ότι ο ιδιώτης θα αρκεστεί με τα έσοδα του επιβατικού λιμανιού και θα αφήσει το εμπορικό λιμάνι στην τύχη του! Μα αυτό θα είναι το βασικό αντικείμενο της επένδυσης, θα τον υποχρεώνει το πλαίσιο της παραχώρησης, και από αυτό θα προσδοκά να έχει κέρδη, όχι από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Είναι αστεία και εκ του πονηρού αυτά που ακούγονται από ορισμένους κύκλους που χρόνια τώρα είναι εναντίον της ανάπτυξης της Καβάλας. Ναι, το λέω ευθέως, κάποιοι θέλουν τον Δήμο “καθηλωμένο” για να παίζουν “τα παιχνίδια” τους και να μοιράζονται τον πλούτο μεταξύ τους. Εμείς και εγώ προσωπικά είμαι απέναντι στα συμφέροντα που θέλουν την Καβάλα να είναι “Καβαλίτσα”. Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, θέλουμε τον Δήμο μας εξωστρεφή και πλούσιο, όχι μίζερο και φτωχό”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑