Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 10th, 2020 | by fileto

0

Αμερικανοί θέλουν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Για μια ακόμη φορά ως πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ περιγράφει την Ελλάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Παράλληλα ο αμερικανός πρέσβης τονίζει στα «ΝΕΑ» τη δέσμευση της Ουάσιγκτον «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο Αγκυρας – Σάρατζ, στέλνει σαφές μήνυμα ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν λύνεται με μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», αλλά και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για το λιμάνι της Καβάλας.

 

Τι λέει ο πρέσβης;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα λιμάνια απαντά: «Υπάρχει σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Καβάλας και όπως έχω συζητήσει με τους υπουργούς κ. Πλακιωτάκη, Καραμανλή και Γεωργιάδη, εμείς ελπίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα κινηθεί σύντομα τις επόμενες εβδομάδες.

Η επιτυχημένη απομάκρυνση από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις της βυθισμένης βυθοκόρου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αυξάνει την εμπορική αξία του λιμανιού και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής μέσω της ανανεωμένης MDCA. Σε τελική όμως ανάλυση, το επίπεδο του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία και τους όρους που θα αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ. Παρακολουθούμε λοιπόν στενά το θέμα και φροντίζουμε οι αμερικανικές εταιρείες να είναι ενήμερες για τις ευκαιρίες. Είμαστε επίσης ευτυχείς που η επίσημη αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC προσφάτως έλαβε την άδεια του Κογκρέσου να ξεκινήσει εργασίες στην Ελλάδα πάνω σε προγράμματα στρατηγικής σημασίας και θα εργασθούμε πάνω και σε αυτό τον τομέα τις επόμενες εβδομάδες».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑